Proof-Of-Talent: Vitalik Buterin, az Ethereum alapítója

Vitalik Buterin kiskorában Puskin költemények helyett a Pi számértékét memorizálta, iskolásként csodagyereknek számított, 17 éves volt amikor csatlakozott a kriptoközösséghez, 19 évesen pedig megalkotta az Ethereumot, ami egy nyílt forráskódú, blokklánc technológiára épülő platform és saját kriptopénzzel rendelkezik, ether néven. Az Ethereum piaci értéke jelenleg 85 billió dollár és a bitcoin után a második legjelentősebb kripto.

EXMO affiliate program

Buterin: Egy zseni születése

Buterin 1994-ben született Oroszországban, 6 éves volt, amikor a szülők úgy döntöttek, hogy Kanadába emigrálnak. Tehetsége már az általános iskolában megmutatkozott, ennek következményeként egy programban vett részt, amit az iskola szervezett a különleges képességű tanulók számára. Fogékony volt elsősorban matematikai, programozási és közgazdasági ismeretszerzésre. A középiskola volt a fordulópont, amit élete legjobb éveinek tart és ahol a tanulás vált élete fő céljává.

A bitcoinról apjától hallott először 2011-ben. Buterin először kétkedve fogadta az újdonságot, mert azt gondolta, hogy nem képez valódi értéket, később azonban tanulmányozni kezdte, főként annak decentralizált és szabályozhatatlan mivolta miatt. Szeretett volna csatlakozni ehhez az új és izgalmas közösséghez és bitcoinhoz jutni, de utóbbihoz sem megfelelő számítógépe, sem pénze nem volt, ezért cikkeket kezdett írni egy bloghoz, ahol bitcoinban fizettek. Egy cikk akkoriban 5 bitcoint ért.

Írásai felkeltették a figyelmét Mihail Alisie bitcoin hívőnek és együtt megalapították a Bitcoin Magazine-t. A magazin a világ első és alapító digitális pénzzel foglalkozó kiadványa, amely innovatív ötletekkel, hírekkel és ezek globális hatásaival foglalkozik és amelynek Buterin volt a vezető újságírója. A kiadvány ma már csak online formában érhető el.

Buterin az újságíráson kívül kutatási asszisztensként dolgozott Ian Goldberg kriptográfusnak, 2012-ben pedig beiratkozott a Waterloo Egyetem informatikai szakára is. Az egyetemet később abbahagyta, mert bitcoinos elfoglaltságai (pl. Dark Wallet, Egora) időközben teljes munkaidővé nőtték ki magukat. 2013-ban spórolt pénzéből utazni kezdett és a kriptoközösség felkutatását tűzte ki céljául. Többek között Berlinben, Izraelben járt, Spanyolországban pedig 2 hónapig egy elhagyatott gyárban élt egy kripto startup csapattal. Élményeit így foglalja össze:

“Körbejártam a világot, sok kripto projekttel találkoztam és végül rájöttem, hogy ezek konkrét alkalmazásokban érdekeltek, nem pedig általánosokban, így született meg az Ethereum, ami azóta életem központi része.”

Kezdetben megosztotta ötletét különböző projektekkel, akik azonban nem látták elérkezettnek az időt, hogy egy ekkora munkába belefogjanak, Buterin ezért úgy döntött, ő maga csinálja meg.

Az Ethereum születése

“Az Ethereum első vázlatát egy hideg novemberi napon írtam San Franciscoban, a hónapok alatt felgyülemlett gondolatok tetőpontjaként és a gyakran frusztráló munka eredményeként egy olyan területen, amit kriptovaluta 2.0-nak hívunk – ami röviden, többre használni a bitcoin blokkláncot, mint pénzre. Az Ethereum fejlődéséhez vezető hónapokban abban a kiváltságban volt részem, hogy együtt dolgozhassak olyan projektekkel, amik a különböző színű érmék, okos ingatlanok és decentralizált cserepiacok létrehozásán dolgozott.

Nagyon izgatottá tett annak a puszta lehetősége, amit ezek a technológiák magukkal hozhatnak, azonban tisztában voltam olyan komoly problémákkal, amik a bitcoin ökoszisztémáját fenyegették – csaló szolgáltatások, megbízhatatlan piacok és a biztonság meglepő hiánya, amit nem a bitcoin egyedülálló decentralizációs tulajdonsága okozott, hanem az, hogy továbbra is a centralizáció a domináns olyan területeken, ahonnan pedig könnyen eltávolítható lenne. Amit azonban hamar felismertem, az a nehézség, amivel a legtöbb projekt szembesül és gyakran csúnya technológiai hacket alkalmaz, hogy azt megoldja. Amikor az egyén alaposabban megvizsgálja a problémát, a tettes nyilvánvalóvá válik: töredezettség. Minden egyes független projekt megpróbálta létrehozni a saját blokkcsatornáját vagy meta réteget a bitcoin tetején, ennek eredményeként megsokszorozódott az erőfeszítés és elveszett az együttműködés.

Végül rájöttem, hogy a probléma kulcsa az lehet amit az informatika már 1935-ben megfogalmazott; nincs szükség külön infrastruktúra felépítéséhez minden egyes funkcióra és annak végrehajtására, hanem lehetséges egy Turing-teljes programnyelv létrehozása, ami mindenki számára lehetővé teszi ennek használatát minden olyan funkcióra, ami matematikailag definiált. Így működnek a számítógépeink, az internetes böngészők, és az Ethereummal így működhetnek a kriptopénzek.”

A Turing-gép egy absztrakt számítógép modellje, amit Alan Turing matematikus alkotott meg 1936-ban számítási eljárások, algoritmusok leírására és mindenfajta matematikai probléma megoldására. A Turing-teljes programnyelv pedig azt jelenti, hogy megoldhatóak benne ugyanazok a feladatok, amelyek megoldhatóak a Turing-géppel is.

“Röviden, az Ethereum egy következő generációs kriptográfiai főkönyv, amely számos fejlett funkciót kíván támogatni, beleértve a felhasználó által kibocsátott pénznemeket, az okos szerződéseket, a decentralizált cserepiacokat és még azt is, amiről azt gondoljuk, hogy az első megvalósulása a decentralizált autonóm szervezeteknek vagy vállalatoknak. 

Azonban nem ez teszi az Ethereumot különlegessé. Az Ethereum abban különleges, ahogyan ezt teszi. Ahelyett, hogy specifikusan támogatna minden egyes funkciót, az Ethereum magában foglal egy beépített Turing-teljes nyelvet, amely lehetővé teszi bárki számára, hogy kódokat írjon egy szerződés néven ismert mechanizmus segítségével. A szerződés az olyan, mint egy független ügynök, amely bizonyos kódot futtat minden alkalommal amikor tranzakciót kap, és ez a kód módosíthatja a szerződés belső adattárolását vagy tranzakciókat küldhet. A fejlett szerződések pedig még a saját kódjukat is módosíthatják.”

A projektet 2014 januárjában hozta nyilvánosságra Buterin és csapata: Mihail Alisie, Anthony Di Iorio, Charles Hoskinson, Joe Lubin és Gavin Wood, néhány hónappal később pedig az Ethereum tokenjének, az ether kibocsátásával szerzett bevételből megalapították az Ethereum Alapítványt.

A név választásánál a sci-fi hangulat dominált, mondta Buterin egy 2014-es interjúban. A szó ‘ether’ jelentése égbolt eredetileg, azonban az 1900-as években szárnyra kapott egy olyan hipotézis, miszerint az ether (magyarul éter) egy olyan mindenhol jelenlévő anyag az univerzumban, amin keresztül a fény utazik. Az Ethereumnak is pontosan ez a lényege, láthatatlan és a háttérben van, de ezzel egyidőben meghatározó eleme a térnek. Az interjúban Buterin azt is elmondta, hogy az Ethereum applikációk három csoportba sorolhatóak; az egyik a pénzügyi, ami maga a valuta vagy a valuták menedzselésének különböző módjai, a második a félig pénzügyi, mint például a decentralizált fájlkezelő szolgáltatás, a harmadik pedig a nem pénzügyi, ebbe a kategóriába tartozik a decentralizált kormányzás és szavazás.

Egy új világ születése

2016-ban jelent meg az Ethereum első hivatalos terméke, a legnagyobb kriptotőzsdék kezdtek el etherrel kereskedni, valamint kapcsolatba lépett az fejlesztőkkel az IBM és a Microsoft is, akik már különböző projekteken dolgoztak az Ethereum platformján.

2017 márciusában blokklánc startup vállalkozások, Fortune 500 cégek, akadémikusok és technológiai termékek forgalmazói megalapították az Enterprise Ethereum Alliancet, amihez olyan óriások csatlakoztak mint a Mastercard, Cisco, Samsung, Microsoft. A szövetség célja egyfajta kollaboráció az Ethereum hálózatának használatát illetően, rengeteg iparág ugyanis Ethereum szakemberekkel dolgozik a blokklánc alkalmazásának beillesztéséről az adott üzleti struktúrába.

A blokklánc pedig megállíthatatlanul terjed. Kínában intézményi szinten vizsgálják és integrálják, az orosz elnök Putyin személyesen fogadta Buterint annak oroszországi látogatása során, nemrég pedig a kanadai kormány jelentette be, hogy aktívan foglalkoznak az Ethereum blokklánccal.

Buterin mindezt így kommentálta:

“A világ minden táján vannak fejlett kormányok. A központi bankok Észtországban, Nagy-Britanniában, Oroszországban tesztelik a kriptopénzeket és azok potenciálját. A kriptovaluták iránt érdeklődők valójában mindenhol megtalálhatóak, de kérdés, hogyan lehet meggyőzni másokat, hogy legalább tanuljanak róla, majd megértsék, hogy ezt legalizálni kell, nem betiltani. Most a dolgok ígéretesnek tűnnek, meglátjuk mi történik majd.”

A tervekről pedig így nyilatkozott:

“Először is, továbbra is fejlesztjük a technológiát és megoldjuk a sürgető kihívásokat, közülük néhányan már nagyban dolgozunk, de sokat kell még tenni, beleértve a méretezést, a titkosságot és a biztonságot. Ezeket a problémákat meg kell oldani a protokoll és az egész ökoszisztéma továbbfejlesztésének érdekében. Emellett a rendszer kiterjesztésére összpontosítunk – annak biztosítására, hogy minél több projekt épüljön az Ethereumra, hogy minél több cég és felhasználó dolgozzon a platformon, új felhasználási területeket felkutatva.”

Referencia:

Vitalik Buterin: Ethereum: Now Going Public (Ethereal Blog, 2014)

Socrates: Vitalik Buterin on Singularity 1 on 1 (Singularity We Blog, 2014)

Alicia Naumoff: Exclusive interview with Vitalik Buterin (Cointelegraph, 2017)

Who is Vitalik Buterin (Cointelegraph, 2018)