Putyin 24 év után Észak-Koreába látogat

Hétfőn a Kreml részletezte Vlagyimir Putyin orosz elnök észak-koreai látogatását. A dél-koreai Yonhap hírügynökség előrejelzése szerint Putyin már jövő héten megérkezhet az észak-koreai fővárosba egy ázsiai turné részeként, amely Vietnamot is magában foglalja.

Putyin látogatása Észak-Koreában

A Kreml bejelentése szerint az orosz vezető kedden repül Phenjanba, és egy éjszakát ott tölt. Putyin utoljára 2000-ben látogatott Észak-Koreába, amikor Kim Dzsongil-lel találkozott. Ez lesz az első alkalom azóta, hogy újra ellátogat az országba.

Putyint a látogatás során Szergej Lavrov külügyminiszter, Denis Manturov első miniszterelnök-helyettes, Andrej Belousov védelmi miniszter és néhány más magas rangú tisztviselő kíséri majd.

Tárgyalások és megállapodások

Az állami média bejelentése szerint a látogatás során a két fél várhatóan több dokumentumot is aláír. Az orosz delegáció kiterjedt tárgyalásokat fog folytatni észak-koreai társaikkal számos kérdésben, beleértve a kétoldalú kapcsolatokat, a gazdaságot, a biztonságot és a nemzetközi együttműködést. Putyin várhatóan részt vesz egy állami koncerten, amelyet látogatása tiszteletére rendeznek.

Új korszak az orosz-észak-koreai kapcsolatokban

A múlt héten Kim Dzsongun kijelentette, hogy az Oroszországgal fennálló „értelmes” kapcsolatok „tovább szilárdítják az örökös mérföldkövet” az új kapcsolati korszakban. Putyin mostani látogatása lényegében viszonzás. Kim tavaly körutat tett Oroszország távol-keleti régiójában, ahol állítólag több fegyver- és űrkutatási létesítményt is megtekintett.

Kim a korábbi látogatása során kijelentette, hogy a Moszkvával való szorosabb kapcsolatok az elsődleges prioritását képezik. Ez elsősorban annak tudható be, hogy mindkét ország súlyos amerikai szankciók alatt áll.

Oroszország nemzetközi kapcsolatai és a szankciók

Az ukrajnai háború és a vele járó nyugati büntető szankciók eredményeként Oroszország szorosabb védelmi és kereskedelmi kapcsolatokat alakított ki olyan amerikai riválisokkal és „páriákkal”, mint Irán, Venezuela, Kuba és Kína. Az Egyesült Államok még azzal is vádolta Észak-Koreát, hogy hatalmas mennyiségű tüzérségi lövedéket és katonai felszerelést szállít Moszkva ukrajnai háborús erőfeszítéseihez.

A Reuters korábbi jelentése szerint Putyin várhatóan június 19-20. között Vietnamba látogat. Egy friss Kreml hírközlés megerősíti, hogy az észak-koreai látogatás ezelőtt fog megtörténni.