Putyin már nyíltan beszél a harmadik világháború lehetőségéről

Vlagyimir Putyin orosz elnök közelmúltbeli győzelme kapcsán választási beszédet tartott. A beszédét és az azt követő sajtótájékoztatót ismerős témák jellemezték.

Putyin már látja a harmadik világháború előszelét?

Az orosz elnök a győzelmi beszédében megragadta az alkalmat arra, hogy határozottan figyelmeztesse az Egyesült Államokat és Európát: a nyugati csapatok bármilyen beavatkozása Ukrajnában „teljes körű világháborúvá” fajulhat.

Ezt a figyelmeztető kijelentést egy újságírói kérdés indította. Az említett újságíró Macron francia elnök javaslatával kapcsolatban kérdezett, hogy további csapatokat telepítenének Ukrajnába, akár európai katonákkal. Erre Putyin azzal válaszolt:

Szerintem a mai világban bármi lehetséges, és mindenki számára világos, hogy ezután már egy lépésre lennénk a teljeskörű harmadik világháborútól.

Putyin külön kiemelte, a NATO-katonák Ukrajnában való jelenlétét, aggodalmát fejezve ki érintettségük és az őket ért áldozatok miatt. Ennek ellenére jelezte, hogy lehet még hely a diplomáciai erőfeszítésekre. Ez pedig arra utal, hogy Franciaország konstruktív szerepet játszhat a béketárgyalások elősegítésében. Macron azon javaslatát, ami a párizsi olimpia idejére ukrajnai tűzszünetet hozna Putyin némi elismeréssel fogadta. Ezzel is kihangsúlyozta Oroszország hajlandóságát a párbeszédre, azonban továbbra is bírálta az Ukrajnába irányuló nyugati fegyverszállításokat.

Úgy tűnik, Franciaország fontos szerepet játszhat. Még nincs veszve minden.

Putyin nyerte az orosz választásokat

A közelmúltbeli választási győzelmét Putyin politikája eredményességeként ábrázolta, különös tekintettel az ukrajnai konfliktusra. A mögötte álló orosz lakosság egységét szembeállította az amerikai politika zűrzavarával. Katasztrófának titulálta és megkérdőjelezte az USA demokratikus integritását.

“Az egész világ azon nevet, ami ott történik” – mondta az Egyesült Államokról. “Ez csak egy katasztrófa – ez nem demokrácia – egyáltalán mi a csuda ez?” — tette hozzá Putyin.

Először mondta ki Navalnij nevét az orosz elnök

Putyin szót ejtett Alekszej Navalnij ellenzéki vezető haláláról is, megerősítve a Nyugattal folytatott lehetséges fogolycseréről szóló vitákat Navalnij halála előtt. Putyin azonban kijelentette, hogy egy ilyen csere feltétele (lett volna), hogy Navalnij ne térjen vissza Oroszországba. Erre azonban már nem kerülhet sor a politikus váratlan halála miatt.

A fokozódó feszültség és az orosz területeket ért, határokon átnyúló dróntámadások közepette Putyin utalt egy “különleges zóna” létrehozásának lehetőségére a jelenleg a kijevi kormány ellenőrzése alatt álló ukrán területeken. Bár konkrétumokat nem közölt, ez a javaslat potenciális megoldást javasol a konfliktus mérséklésére.

Összefoglalva, Putyin megjegyzései között szerepelt figyelmeztetés valamint a diplomáciai és az orosz érdekek érvényesítése is.