Putyin megfenyegette a nyugati országokat a NATO húzása miatt

Egyre több európai tisztviselő és NATO ország támogatja, hogy Ukrajna nyugatról szállított fegyverekkel mérjen csapást orosz területekre. Ezen a véleményen van Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, illetve Josep Borrell, az EU külpolitikai vezetője és Svédország kormánya is, amely a NATO szövetség legújabb tagállama. Mindezt azonban Vlagyimir Putyin orosz elnök nem nézi túl jó szemmel.

Vlagyimir Putyin kedden az eddigi egyik legsúlyosabb figyelmeztetését adta ki, és felhívta Európa figyelmét arra, hogy kis földterülettel és sűrű népességgel rendelkezik. A burkolt fenyegetés nagyon baljós, különösen annak fényében, hogy Oroszország nemrég fejezte be a taktikai nukleáris gyakorlatait Ukrajna közelében.

Ez meglepően hathat, hiszen napokkal korábban arról lehetett hallani, hogy Putyin nyitott lenne tűzszünetet kötni.

Az orosz államfő Üzbegisztánban, a volt Szovjetunió területén, tett hivatalos látogatása során a helyi újságíróknak azt nyilatkozta, hogy „a folyamatos eszkaláció súlyos következményekhez vezethet”.

A NATO kihúzta a gyufát?

Emellett utalt a nukleáris háború kilátásba helyezésére is: „Ha ezek a súlyos következmények bekövetkeznek Európában, hogyan fog reagálni az Egyesült Államok, figyelembe véve a stratégiai fegyverek terén fennálló paritásunkat?”.

„Nehéz megmondani – talán globális konfliktust akarnak?”, tette fel a kérdést Putyin, figyelmeztetve, hogy ha Ukrajna külföldről szállított nagy hatótávolságú fegyverekkel csapna le orosz területre, akkor a Nyugat közvetlenül is részt venne a konfliktusban.

A Kijev és Párizs közötti új megállapodásra is kitért, amelynek értelmében francia katonai kiképzőket telepítenek ukrán területekre. Putyin megjegyezte, hogy ezzel a helyzet egy nagy lépéssel közelebb került az Oroszország és Franciaország – és végső soron a NATO – közötti közvetlen konfrontációhoz.

„Tisztában kellene lenniük azzal, hogy mivel játszanak, mivel kis földterülettel és sűrű népességgel rendelkeznek. Ezt a tényezőt szem előtt kellene tartaniuk, mielőtt arról beszélnének, hogy mélyen orosz területre fognak lecsapni. Ez egy komoly dolog, és természetesen nagyon szorosan nyomon követjük a fejleményeket”, magyarázta az orosz elnök.

A nyugati tisztviselők hétről hétre újabb és újabb módokat találnak az eszkalációra és mivel Zelenszkij azt mondta, hogy „lehetetlen” tárgyalóasztalhoz ülni Moszkvával, amíg Putyin van hatalmon, úgy tűnik, hogy nincs semmiféle kiút a konfliktusból.