Putyin megígérte, hogy nem öleti meg Zelenszkijt

Putyin megígérte, hogy nem öleti meg Zelenszkijt, állította a volt izraeli miniszterelnök. 

Naftali Bennett volt izraeli miniszterelnök az izraeli médiának azt állította, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta neki, hogy nem fogja meggyilkolni Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt. Bennett csak azután repült Moszkvába Zelenszkij kérésére – aki kijelentette, hogy “nem fél senkitől”- miután Putyin biztosította az ukrán vezető biztonságát.

Bennett tavaly márciusban izraeli miniszterelnökként utazott Moszkvába, hogy korai tűzszünetet kérjen Oroszország és Ukrajna között – mondta el szombaton az izraeli 12-es csatornának.

Mivel az orosz erők körülvették Kijevet, Zelenszkij a jelentések szerint a találkozó idején egy meg nem nevezett helyen bujkált. Bennett a csatornának elmondta, hogy az ukrán vezető megbízta őt azzal, hogy biztosítsa Putyint arról, hogy nem lesz célpontja egyetlen merényletnek sem.

“Meg fogják ölni Zelenszkijt?” Bennett megkérdezte Putyint. Az orosz elnök azt mondta, hogy nem, mire Bennett arra kérte, hogy ígérje meg, hogy nem öleti meg az ukrán elnököt. Putyin állítólag a szavát adta, mondta Bennett.

Bennett elmondta, hogy a Kremlből való távozása után azonnal felhívta Zelenszkijt, és közölte vele az orosz elnök ígéretét.

Két órával később Zelenszkij egy videót tett közzé kijevi irodájából, amelyben kifejtette, hogy nem bujkál, és nem fél senkitől. Bennett szerint az orosz vezető viselkedése a háború kirobbanása óta rideggé vált.

A volt miniszterelnök – aki Jair Lapiddal osztozott a hivatalán, amíg decemberben Benjamin Netanjahu vissza nem tért a hatalomba – azt mondta, hogy “mindent, amit moszkvai útam során tettem, az Egyesült Államokkal, Németországgal és Franciaországgal egyeztettem.”

Bennett interjúja egy nappal azután hangzott el, hogy Anne-Claire Legendre francia külügyminisztériumi szóvivő megerősítette, hogy Emmanuel Macron elnök többször beszélt Putyinnal telefonon elsősorban Zelenszkij kérésére. Eközben Franciaország és Izrael vezetői Moszkvába vitték üzeneteit, melyben Zelenszkij kijelentette, hogy soha nem fog Putyinnal tárgyalni, és megtiltotta tisztviselőinek, hogy bármilyen tárgyalást folytassanak az orosz elnökkel.