Putyin: Oroszország ideális helyszín a bitcoin bányászatra

A múlt héten felröppent egy hír, miszerint az orosz Központi Bank a kriptovaluták teljes körű betiltását szorgalmazza az országban. A kriptósok már korábban sem voltak jó helyzetben, de ha a Központi Banknak sikerült volna megvalósítani a tervét, akkor Oroszország eltűnt volna a digitális valuták térképéről.

Úgy tűnik azonban, hogy a tiltás csupán egy ötlet marad, hiszen Vlagyimir Putyin nem adta rá áldását. Az orosz elnök egy szerdai megbeszélésen kifejtette, hogy Oroszország több szempontból is ideális helyszín a bitcoin bányászathoz. Putyin többek között a hideg klímát, az energiatöbbletet és a képzett szakembereket emelte ki ezek közül. Mint mondta, ezek olyan olyan versenyelőnyt jelentenek a konkurenciával szemben, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Oroszország számos bitcoin bányász otthona lett

Az ország már korábban is vonzó célponttá vált a kriptovaluta, legfőképpen a bitcoin bányászok körében. Ebben több tényező is közrejátszott, az egyik legjelentősebb a tavaly év végi teljes kínai kriptobányászati tilalom életbe lépése volt.

Ekkor kriptobányászok tömegei menekültek el az országból és többek között Oroszországba helyezték át a székhelyüket. Noha a törvényhozás itt se volt közel se ideális, ennek ellenére a bitcoin bányászok eddig viszonylagos nyugalomban dolgozhattak, ami meg is látszott az ország hashrátáján: a múlt év végére Oroszország a harmadik helyre jött fel világviszonylatban a bitcoin bányászatban.

A pénz beszél

Az itt megtermelt profitból természetesen az orosz állam is szépen lesápolja a maga részét. Putyin, aki ugyan maga is ellenmondásos érzelmeket táplál a kriptovalutákkal és az általuk képviselt “veszélyekkel” szemben, a pénzügyi profit miatt továbbra is megtűri az országában a kriptókat. A megbeszélésen felszólította a Központi Bank vezetőségét, hogy a Pénzügyminisztériummal együttműködve jussanak egyetértésre a kérdésben.

A Központi Bank a lakosság érdekeire és egyéb veszélyekre hivatkozva terjesztette elő korábban a tiltásra vonatkozó tervezetet, ám a Pénzügyminisztérium kiemelte, hogy ez a lépés veszélyeztetné az ország informatikai szektorának versenyképességét. Putyin úgy nyilatkozott, hogy “ a Központi Bank nem áll a technikai fejlődés útjába, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a legújabb fejlesztéseket beemelje a mostani rendszerbe”.