Rakéta csapódott be egy olajszállító tartályhajóba Jemen partjainál

Miközben ukrán drónok könyörtelenül támadják Oroszország energiakomplexumait, a Közel-Keleten ismét nő a feszültség. Szombaton kora reggel az AP arról számolt be, hogy Jemen partjainál rakéta csapódott be egy nyersolajszállító tartályhajóba. Ezek a növekvő geopolitikai kockázatok újra azt indikálják, hogy a Brent nyersolaj árára esetleg magasabb kockázati prémiumot kell fizetni.

Az Ambrey tengerészeti biztonsági cég az AP hírügynökségnek elmondta, hogy az olajszállító tartályhajó a Bab el-Mandeb-szoros közelében, Mokha városától mintegy tíz tengeri mérföldre délnyugatra tartózkodott az incidens idején.

olaj konfliktus

Az Ambrey jelezte, hogy a panamai zászló alatt közlekedő olajszállító tartályhajót rakéta találta el, és tűz ütött ki rajta.

Az Irán által támogatott huszi lázadók november óta támadják a Bab el-Mandeb-szoroson és a Vörös-tengeren áthaladó, nyugati nemzetekhez kötődő kereskedelmi hajókat. Ezek az incidensek egy válaszlépést jelentenek arra, hogy a nyugati hatalmak Izraelt támogatják a gázai Hamász elleni háborúban.

Az elmúlt hetekben Yahya Saree, a terrorcsoport szóvivője egy televíziós beszédben arra figyelmeztetett, hogy a lázadók Izraelhez kötődő hajókat szándékoznak célba venni a Földközi-tenger keleti részén.

Mivel Biden elnök Prosperity Guardian hadművelete nem tudta megvédeni a tengeri közlekedést a régióban, Irán és proxy csoportjai sikeresen elvágtak egy fontos hajózási útvonalat néhány nyugati vállalat számára. Így arra kényszerítették őket, hogy a Jóreménység-foka körül kerüljenek.

Egyre több a konfliktus a legfontosabb hajózási útvonalakon

Áprilisban a nemzetközi hajózási ágazat segítségért könyörgött az ENSZ-nek, sürgetve a katonai őrjáratok megerősítését a közel-keleti kulcsfontosságú hajózási útvonalak mentén. Rámutattunk, hogy számos tengeri útlezáró ponton, köztük a Szuezi-csatornán, a Bab-El Mandeb-szoroson és a Hormuzi-szoroson – amelyeken keresztül a világkereskedelem negyede bonyolódik le – fokozódnak a konfliktusok.

olaj hajózási útvonal

A MUFG egy nemrégiben kiadott jegyzetében globális pillanatképet adott a világ tengeri lehetséges incidenseinek pontjairól.

A piacokon a Brent nyersolaj ára a közel-keleti és kelet-európai geopolitikai feszültségek növekedése miatt idén 80 és 90 dollár/hordó közötti sávban mozgott. A múlt hónapban attól tartottak, hogy az izraeli-iráni konfliktus miatt a Brent ára a három számjegyű tartományba emelkedik. Azóta azonban az árak a 83 dolláros szintre csökkentek.

Brent olaj árfolyama

Ez a káosz a gyengeség jele a Nyugat részéről, ahogy a világ többpólusúvá válik. A globális ellátási láncok további zűrzavara és megszakadása újabb bizonyíték arra, hogy az olajárak magasan ragadhatnak. Hacsak a központi bankok nem taszítják a világot újra globális depresszióba.

A Rapidan Energy Group így kommentálta ezt az eseményt. „A legutóbbi támadás egy újabb emlékeztető az olaj alulértékelt geopolitikai kockázati prémiumára. Ugyanis több fegyveres szereplő továbbra sem riad vissza az USA által vezetett diplomáciától és tengeri koalícióktól.”