Mi az a recesszió és hogyan készülj fel rá?

Az emelkedő kamatlábak, a szárnyaló infláció és az energiaválság közepette jogosan merült fel az emberekben, hogy recesszió várható. A recessziónak nincs általánosan elfogadott definíciója, cikkünkben azonban megpróbáljuk megfejteni, hogy mi lehet az oka és hogyan készülhetünk fel rá.

Akkor beszélünk recesszióról, amikor a bruttó hazai termék (GDP) két egymást követő negyedévben csökken. A National Bureau of Economic Research (NBER) meghatározása szerint a recesszió a gazdasági tevékenység jelentős, több hónapig tartó, az egész gazdaságra kiterjedő visszaesése. A munkanélküliségi ráta jellemzően nő, a kiskereskedelmi forgalom csökken, a vállalatok visszafogják a termelést és a megélhetési költségek emelkednek.

Mindennek számos oka lehet, legutóbb például a gazdasági visszaesést a COVID világjárvány, azt megelőzően pedig, 2007 és 2009 között, a pénzügyi piacok problémái okozták. De 1973-ban láthattuk, hogy az áruk és a szolgáltatások előállításához szükséges ráfordítások jelentős árváltozása is kiválthatja. Az infláció megfékezésére irányuló kamatemelések szintén hozzájárulhatnak ahhoz, hogy egy gazdaság recesszióba kerüljön. A magasabb kamatlábak miatt az emberek kevesebbet költenek, a fogyasztói bizalom csökkenése és a jövőtől való félelem miatt visszafogják a kiadásaikat, a vállalatok pedig csökkentik működési költségeiket.

Kapcsolódó: A Fed így változtatta az amerikai álmot rémálommá

Annak ellenére azonban, hogy az Egyesült Államok GDP-je két egymást követő negyedévben csökkent, az amerikai munkaerőpiac továbbra is erős. Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke szintén kijelentette, hogy az USA nincs válságban, mivel „a gazdaság több területen is jól teljesít.”

Hogyan készülj fel a recesszióra?

Íme néhány módszer, amellyel a recesszió előtt járhatsz:

  1. Rendelkezz egy – vagy ideális esetben több – biztos, állandó jövedelemforrással.
  2. Legyen megtakarításod, és próbáld meg elkerülni a felesleges kiadásokat.
  3. Diverzifikáld portfóliódat.
  4. Tartsd naprakészen önéletrajzodat arra az esetre, ha új állást kellene keresned.

Az IMF adatai szerint a recesszió általában egy évig tart, és az országok GDP-je jellemzően 2-5%-kal csökken. Az utolsó amerikai recesszió 2020 februárjától áprilisig tartott, a legutóbbi brit recessziót pedig 2020 első és második negyedévére tették. Viszonylag rövid hanyatlásról beszélünk, de a brit GDP csak 2021 végén tért vissza a járvány előtti szintre.