Rejtély a kórházakban: egyre több fiatal kerül be, de nem Coviddal

Egyre többen kerülnek világszerte kórházba, de nem koronavírussal. A sürgősségi osztályok megteltek életerős fiatalokkal, akiknek különböző szívproblémái vannak. Mi a fene folyik itt?

Az idei év már eddig is sok rejtélyt tartogatott, de a furcsaságoknak most sincs vége. Az Egyesült Államokban több kórház is azt jelentette, hogy a sürgősségi osztályok zsúfolásig megteltek, és úgy tűnik, senki sem tudja megmagyarázni ennek az okát. A kórházba kerülők ugyanis szinte mindannyian fiatalok, és nem koronavírus fertőzöttek.

A Michigan állambeli Lansingban található Sparrow kórház sürgősségi osztályán a személyzet tagjai teljesen kivannak merülve, hiszen a kórház folyosóin is hordágyakon fekvő betegek vannak, mivel az osztály összes kórterme megtelt. A kórház szerint egyre több személyt visznek be szívproblémával, az életkoruk pedig rendkívül alacsony. Míg a szívinfarktus általában az idősebb korosztályt érinti legfőképpen, mostanság az egészségügyi intézménybe bekerülők többsége rendkívül fiatal.

Több fiatal is életét vesztette

Egy pennsylvaniai gimnazista például nemrég szívrohamban meghalt. Az egészségi állapotáról semmilyen infót nem hoztak a nyilvánosságra, csak annyit közöltek, hogy az iskolája megrendülve fogadta a hírt és gyászolják elhunyt diákját. Eközben ugyanebben az államban elhunyt egy 12 éves fiú is, akinek koszorúér problémája volt.

Alig egy hete a Barcelona támadója, Sergio Aguero esett össze a pályán az Alaves elleni mérkőzés közben. Később szívritmuszavart diagnosztizáltak nála, a 33 éves játékost kórházba szállították, ahol további vizsgálatok várnak rá.

Alig két nappal később egy norvégiai mérkőzésen is megszakadt a játék, miután egy 28 éves játékosnak megállt a szíve a mérkőzés közben.

Sokan az mRNS COVID-vakcináknak tulajdonítják az egyre fiatalabbak között jelentkező szívproblémákat. A vakcina nem várt mellékhatása már a tudósokat is aggasztja.

Dr. Ofer Levy, az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal tanácsadó testületének nemrég azt nyilatkozta, hogy az mRNS oltások szívgyulladást okozhatnak a fiatal felnőtteknél. Ennek következtében mérlegelni kell a 12 évnél idősebb gyermekek harmadik vakcinával történő oltását is.

A bizottságban néhányan megjegyezték, hogy két ritka szívprobléma alakulhat ki a gyermekeknél és fiatal felnőtteknél az oltás után, melynek a kockázata az oltás számának növelésével exponenciálisan nő. Ezek a szívizomgyulladás és a szívburokgyulladás.

Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ szerint olyan férfi serdülőknél és fiatal felnőtteknél, akik a Pfizer vagy a Moderna vakcináját kapták, több esetben szívproblémákat diagnosztizáltak. Az esetek jellemzően a második dózis után jelentkeztek, de néhányan már az első adag után is komoly problémákat tapasztaltak.

Eközben a Nature tudományos magazin több kutatásra is hivatkozva azt írta, hogy a 16-19 éves fiatal férfiak esetében 100 ezerből 15-nél alakult ki valamilyen szívprobléma, míg a 16-29 éves korosztálynál 100 ezerből 11-nél. Az esetek 76%-ban enyhe lefolyású volt, 22%-ban közepes, de volt aki életét vesztette.

A tudományos szervezetek és kutatók ugyanakkor azt állították, hogy még mindig több előnnyel jár az oltás, mint kockázattal…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük