Rekordot döntött az USA államadóssága, elérte a 25 000 milliárd dollárt

Donald Trump elnökké választása előtt azt ígérte, hogy 8 éven belül megszabadítja az Egyesült Államokat államadósságától. Csökkenésnek viszont nyoma nincs sőt, 2017 óta tartó hivatali ideje alatt 5 billió dollárral emelkedett.

Történelmi csúcsot döntött az Egyesült Államok államadóssága. Nemrég elérte a 25 billió dolláros küszöböt, ami azt jelenti, hogy az elmúlt öt évben újabb 7 billió dollárral sikerült feljebb tornázni, a már amúgy is magas adósságot. A tavalyi év igazi vízválasztónak tekinthető, hiszen 2019. október 1 óta az USA államadóssága több mint 10%-kal emelkedett, 22,7 billió dollárról 25 billió dollárra.

Az idei év nyilván kritikus minden ország számára, hiszen a koronavírus járván kitörése miatt, elképesztő kiadásokkal kell a nemzeteknek szembenézniük. Az USA kincstára szerint az amerikai államadósság 1,2 millió dollárral nő percenként, ami napi 1,7 milliárd dollár emelkedést jelent. Nyilván a most kialakult vészhelyzetben az állam különböző segélyekkel próbálja támogatni a rászorulókat, ilyen a 2,2 billió dolláros ösztönző csomag is, ez azonban még nem indok az öt éve tartó adósság növekedésére.

A GDP-t meghaladó adósságteher nyomása alatt

Az adósság elképesztő méreteket öltött, a GDP-hez viszonyított aránya már 117%. Ennél csak a második világháború után volt nagyobb adósság, akkor az érték a GDP 118%-ára ment fel. Az Egyesült Államokban létezik az adósságra egy felső határ, amelyet az ország az elmúlt 5 évben már négyszer megemelt. Ha ilyen ütemben nő a napi adósság, hamarosan ismét emelésre kényszerülnek.

Érdemes azt kiemelni, hogy az államadósság nagy része az amerikaiaké, például az intézményi befektetőké, a bankoké és a Federal Reserve-é (FED). Nem meglepő, hiszen az Egyesült Államokban az ész nélkül költekező magánszemélyek és intézmények elképesztő adósságspirálba keverednek, melyet évtizedekig görgetnek maguk előtt. A hiteleket is hitelből fizetik, a bankok sokszor egy pennyt nem látnak a pénzükből, melyek szintén tele vannak adóssággal. Külföldi szervezetek, úgy mint Kína és Japán is rendelkezik amerikai adósság, több mint 1 billió dollár értékben.

Úgy tűnik, hogy a már most is aggasztó helyzet 2020 második negyedévében csak tovább fog romlani, hiszen az USA újabb 3 billió dollár hitelt készít elő, amellyel a pandémia okozta lyukakat akarja befoldozni. Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke, a közelmúltban azt állította, hogy még több gazdasági ösztönzőre lehet szükség.

“A gazdasági tevékenység valószínűleg példátlan ütemben fog csökkeni a második negyedévben. Lehetséges, hogy a gazdaságnak nagyobb támogatásra van szüksége mindannyiunktól, ha a fellendülés erőteljes”, mondta Powell. A nehéz idők ellenére Donald Trump nemrégiben bejelentette, hogyha idén novemberben újraválasztják, az államadósság csökkenésével is foglalkozni fog. A 2016-os kampányában is ígéretet tett az adósság csökkentésére, megválasztása óta viszont nemhogy nem csökkent, hanem 5 billió dollárral nőtt. Ha megválasztják és mégis sikerül lefaragni az irdatlan mennyiségű adósságból, azzal bekerülhet a történelem könyvekbe. Az Egyesült Államok történetében ugyanis csak egyetlen elnöknek sikerült megszabadulnia az államadósságtól, Andrew Jackson-nak.

Andrew Jackson az USA hetedik elnöke volt, 1829 és 1837 között. Jackson rendkívül takarékos ember volt, aki nemcsak a saját kiadásait korlátozta, hanem az országét is. Emellett kormánya állami földeket adott el fejlesztési célokra, amelyekből plusz bevételei lettek. Donald Trump is követheti a példáját, de ehhez 25 billió dollárt kell valahonnan szereznie.