Ripple-jelentés: hatástalan bankrendszer a nemzetközi utalások terén

Egy friss Ripple-jelentés a hagyományos bankrendszer hatástalan működését részletezi a nemzetközi KKV tranzakciók területén.

A jelentés szerint 2016 óta óriásit nőtt a határokon átnyúló B2B utalás volumene a KKV-k körében, ahol a motort a fejlődő országok kisvállalkozói adják. A növekedés nagyságát azonban tompítja a hagyomány pénzügyi szolgáltatók lassúsága.

A fő gond az utalások extrém mértékű díjtételei terén érhetőek tetten. Az elmúlt öt évben – különösen a pandémia óta – a dolgozók nagy aránya otthonról végezhető munkára kényszerül vagy pedig a munkája egyenesen kiszervezésre került, ami az online rendelések felfutásához vezetett. Ez a felfutás magában foglalja az alapvető élelmiszertermékek online vásárlásának növekedését, ami magával hozta a gyors és biztonságos fizetési alkalmazások felfutását.

A KKV-k – elsősorban a feltörekvő országokban – erősen hagyatkoznak a határokon átívelő utalásokra az ügyfélszerzés és üzletfejlesztés területén. A hagyományos utalások drágasága azonban hátráltatja ezen vállalkozások fejlődésüket.

Nemzetközi utalások motorjai az ázsiai és észak-amerikai országok

Egy másik probléma a közvetítő pénzügyi szolgáltatók számában keresendő, véli a jelentés, mert egy utalásfeldolgozás akár 2-4 közvetítő bevonását is jelentheti, amik mind felszámolják a saját utalási költségeiket.

Ezek mellett a KKV-k nemzetközi utalásait a következő problémák nehezítik még:

  • Korlátozott ismerete a teljes utalási költségnek és az utalás időszerűségének
  • Nem tudni, hogy pontosan mikor is érkezik meg az utalás
  • Lassú elszámolás az utalást feldolgozó bankközi utalások miatt
  • Nagyon magas deviza spreadek és díjak

A B2B nemzetközi utalások

  • átlagosan 2-5 napig is eltarthat az elszámolásuk
  • 30$ – 100$ utalásonkénti költség
  • 4-6%-os nemzetközi utalási hibaráta

Új Ripple utalási korridor az Egyesült Királyság és Brazília között

A Ripple-jelentés kiemeli, hogy a fenti problémák mindegyikére megoldást jelenthet a blokklánc technológia, ezen belül is a RippleNet és a ráépülő ODL-szolgáltatás.

A jelentésben szintén kiemelik, hogy a vállalat egy új utalási korridort létesített köszönhetően a brit InstaREM és a brazil BeeTech partnereinek köszönhetően, ami olcsó és gyors nemzetközi utalásokat tesz lehetővé Portugália, Németország, Spanyolország, Franciaország, Olaszország és Brazília között.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.