Ritka agyi rendellenességet okozhat a HPV-oltás

Egy friss tanulmány arra világított rá, hogy a HPV-oltás egy ritka agyi rendellenességet, úgynevezett anti-NMDA receptor encephalitist okozhat. Ez a rendellenesség nem sokkal az oltás után mentális és idegrendszeri problémákhoz vezet amit gyakran összekevernek egyéb mentális betegségekkel. Egy orvosi folyóiratban megjelent tanulmány ezt a lehetséges összefüggést vizsgálta.

Ritka autimmun betegséget okozhat a HPV-oltás

Az anti-NMDA receptor encephalitis akkor fordul elő, amikor a szervezet immunrendszere tévedésből megtámadja az agy bizonyos részeit. Ez megzavarhatja a normál agyműködést, ami az agy duzzadásához és emiatt számos tünethez vezethet. Ilyen tünetek lehetnek például nem létező dolgok látása vagy hallása, zavartság, paranoia, agresszió, görcsrohamok, mozgási nehézségek, beszédzavarok és eszméletvesztés. Ezek a tünetek mentális betegségnek tűnhetnek elsőre az orvosok szemében, ami megnehezíti a rendellenesség helyes diagnosztizálását.

Hsiuying Wang professzor, a Yang Ming Chiao Tung Nemzeti Egyetemről azt kutatta, hogy a HPV-oltás hogyan hozható összefüggésbe ezzel az agyi rendellenességgel. Azt találta, hogy bár a vakcinák nem okoznak közvetlenül olyan autoimmun betegségeket ahol a szervezet önmagát támadja meg. De az oltások időnként immunválaszt válthatnak ki, vagy egyes embereknél ronthatják a meglévő állapotokat. Kutatásai bizonyos markereket azonosítottak a szervezetben, amelyek mind a HPV-ben, mind ebben az agyi rendellenességben megtalálhatók, ami a lehetséges összefüggésre utal.

Wang professzor egy diagramtípust használva a markerek közötti kapcsolatok kutatása közben azt találta, hogy a HPV és az agyi rendellenesség között megosztott markerek azt sugallják, hogy lehet kapcsolat, még ha nem is közvetlen. Hangsúlyozta, hogy az orvosoknak figyelembe kell venniük ezt az agyi rendellenességet, ha valakinél szokatlan mentális vagy idegrendszeri tünetek jelentkeznek a HPV-oltás beadása után. De csak akkor, ha más okokat már kizártak.

2007 óta ismert ez a rendellenesség

Ezt az agyi rendellenességet először 2007-ben fedezték fel, és azóta az immunrendszerrel kapcsolatos ismert állapottá vált. Különféle fertőzések és oltások után fordulhat elő, beleértve a COVID-19 elleni oltásokat is. Egy 2021-es eset például egy fiatal nőt írt le, akinél ez az agyi rendellenesség azután alakult ki, hogy megkapta az első adag Pfizer COVID-19 vakcinát. Kezdetben olyan mentális tüneteket mutatott, mint a szorongás és a zavartság. Egy másik eset hasonló helyzetről számolt be. Egy nő esetében akinek nem diagnosztizált petefészekdaganata volt, és a betegség a Pfizer vakcina beadása után alakult ki.

Ezek az eredmények rávilágítanak az anti-NMDA-receptor encephalitis felismerésének fontosságára azoknál a betegeknél, akiknél az oltás után új mentális vagy idegrendszeri tünetek jelentkezne. Ezzel biztosítani lehet a megfelelő diagnózist és az idejében elkezdett célirányos kezelést.