Egy titokzatos kereskedő 100-szoros hozamot ért el egy elektromos járműgyártó cég részvényén

A Rivian egy amerikai elektromos járműgyártó cég, ami leginkább elektromos teherautók és SUV-ok fejlesztésével és gyártásával foglalkozik. A környezetbarát közlekedési megoldásokat kínáló vállalat részvénye az első nyilvános kibocsátás óta lejtmenetben van, azonban most egy titokzatos kereskedő óriási hozamot generált a vállalat részvényein.

Egy titokzatos, meg nem nevezett kereskedő 100-szoros növekedést ért el a vállalat részvényein, ez pedig növeli a bennfentes kereskedés gyanúját, aminek pénzbírság mellett szabadságvesztés is lehet a következménye.

A Rivian bemutatása

A 2009-ben alapított Rivian központja Kaliforniában található. A vállalat célja fenntartható és környezetbarát közlekedési megoldásokat kínálni, két legismertebb modellje közé az R1T teherautó és az R1S SUV tartoznak. A versenyképesség fenntartása érdekében a Rivian jelentős összegeket költ a kutatás-fejlesztésre, járműgyártási kapacitásuk kiépítésére, a járművek piacra juttatására és a márka ismertségének a növelésére.

A vállalat számos multinacionális vállalattal lépett együttműködésre 15 éves története során. A Rivian jelentős befektetőjének számít az Amazon, akik 100 ezer elektromos furgont rendeltek a cégtől, melyeket a szállítási flottában kívánnak használni. A Ford is befektetést eszközölt a cégben, a partnerségük stratégiai előnyt jelent mindkét vállalat számára. Az előbbi két cég után az Adventure Network egyedülálló töltőhálózatot épít ki a Rivian számára, amely lehetővé teszi, hogy a tulajdonosok távoli, kalandos helyeken is tölthessék járműveiket.

Annak ellenére, hogy a vállalat számos befektetést és támogatást kapott, folyamatosan fennállnak olyan kihívások, melyek a pénzügyi teljesítményt és a piaci pozíciót befolyásolják. A gyártási nehézségek mellett a költségmenedzsment és az ellátási láncok problémái is hátráltatják a Rivian fejlődését. Egy startupnak rendkívül nehéz dolga van, ha olyan szereplők dominálják a piacot, mint a Tesla, a Ford és a General Motors. Ez a verseny jelentős nyomást gyakorol a Rivian versenyképességére. Ahhoz, hogy a jövőben fennálljon a növekedés lehetősége, a vállalatnak megoldást kell találnia az akkumulátor-technológiára, melynek fejlesztése költséges és időigényes.

Bennfentes kereskedés a Rivian részvényeivel

Az Egyesült Államokban a bennfentes kereskedés súlyos jogi következményekkel járhat. A belsős információk felhasználása tőzsdei ügyletek végrehajtására pénzbírsággal, 20 évig terjedő szabadságvesztéssel és tőzsdei kitiltással is járhatnak. Több mint valószínű, hogy ilyen információkat használt fel a titokzatos kereskedő, aki 25 ezer dollárból 2,5 millió dollárt kereskedett össze a Rivian részvényein, a Nasdaq-on listázott RIVN-en.

A rendelkezésre álló adatok szerint a kereskedő 13 és 14 dolláros vételi opciókat vásárolt a vállalat részvényeire, melyek a mai nap folyamán, június 28-án járnak le. Ezek az opciók jogot biztosítanak a megbízás tulajdonosa számára, hogy meghatározott áron vásároljanak részvényeket. A kereskedés időpontja azért rendkívül meglepő, mivel az opciók megvásárlása előtt a Volkswagen bejelentette, hogy 5 milliárd dolláros befektetést eszközöl a Rivian-ban.

A hír hatására a RIVN részvény több mint 50%-ot emelkedett, egy kisebb korrekciót követően pedig még mindig 40%-os pluszban van az elmúlt öt napban. A hír jelentős hatást gyakorolt a shortolók számára is, akik a részvények esésére fogadtak. Az eladói nyomás leginkább abból keletkezett, hogy a New York Times legutóbbi cikke szerint a vállalat több tízezer dollárt veszít minden értékesített járművön, és az elemzők szerint a vállalat nem fog tudni túlélni a Volkswagen-ügylet nélkül.

A Rivian részvényárfolyamának elemzése

Cikkünk írásakor a Rivian részvényárfolyama 14,47 dollár, miután kisebb korrekció következett be a Volkswagen-akvizíció után. A vállalat teljes piaci kapitalizációja nagyjából 14,4 milliárd dollár, vagyis a német autóóriás a vállalat közel egyharmadával száll be.

A RIVN részvény alakulása 2021 novembere óta, forrás: Yahoo! Finance

A Rivian 2009-es alapítása ellenére csak 2021 novemberében került fel a Nasdaq-ra, az egyik legnagyobb medvepiac előtt. Ennek köszönhetően a jelenlegi részvényárfolyam 88%-ot esett a listázáskori, 130 dolláros árfolyamhoz képest.

A RIVN részvényének a fair value-ja Peter Lynch szerint negatív a több mint öt éve tartó veszteségességnek hála.