Romániában házkutatásokat hajtanak végre a kriptoadózást elkerülők megtalálásért

A romániai hatóságok több mint egy tucat razziát tartottak olyan személyek ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy kriptopénz-műveletekből származó jövedelmeket rejtegetnek.

Az országban a parlament által 2019-ben elfogadott törvénykönyvi módosítások szerint 10%-os nyereségadó fizetendő a virtuális valuták kereskedésével szerzett jövedelem után. A befektetők kötelesek minden az egy év alatt 600 lejt (40 000 HUF) meghaladó kereskedelmi aktivitást bejelenteni, és ha nyereséget realizálnak, a 10% adót megfizetni.

A román rendőrség és az adóhivatalok 17 razziát tartottak tavaly ősszel. Olyan személyek ellen nyomoznak, akiket azzal vádoltak, hogy a kriptovalutákkal folytatott tranzakciókból származó nyereség eltitkolásával adóelkerülést követtek el – derült ki a helyi médiából.

A házkutatásokra 2022 végén került sor egy korábbi vizsgálatot követően, amely megállapította, hogy a kriptokereskedők 50 millió dollár értéket meghaladó digitális vagyon bejelentését mulasztották el.

A házak átkutatását a fővárosban, Bukarestben, valamint Dâmbovița, Ilfov és Olt megyében végezték – közölte Cristian Roman, egy román ügyvédi iroda partnere, aki megosztotta az információt a Romania Journalnal. Az ügyvéd a román rendőrség által szolgáltatott adatokra hivatkozott.

Az uniós ország bűnüldöző hatóságai azt állítják, hogy 2019 és 2022 között 19 célszemély alakított vagy csatlakozott szervezett bűnözői csoporthoz adócsalás céljából.

“Az adóköteles jövedelem, amelyet megpróbáltak eltitkolni, digitális valutákkal végrehajtott tranzakciókból származott” – állítják a nyomozók. “Az előzetes becslések szerint tevékenységükkel összesen 3 millió román lej (közel 650 ezer dollár) veszteséget okoztak az állami költségvetésnek.”

Nagyjából 50 millió eurónyi nyereséget titkoltak el

Az akcióra azt követően került sor, hogy az Országos Adóhatósági Ügynökség (ANAF) adócsalás elleni harcoló egysége tavaly nyáron vizsgálatot indított a különböző kriptotőzsdéken szerzett bevételek ügyében. A vizsgált platformok között volt például a Binance, a Kucoin, a Maiar, a Bitmart és az időközben csődbe ment FTX. A nyomozás során azokat a nyereségeket vizsgálták, melyekre a 2016 és 2021 közötti időszakban tettek szert a román befektetők. Akkor az adóellenőrök 63 román állampolgár által szerzett több mint 131 millió eurós bevételt azonosítottak. Azt is meg tudták állapítani, hogy ezek a személyek ebből több mint 48 millió euró értékű digitális vagyont nem jelentettek be adóbevallásukban.

Az ANAF kifejtette, hogy akciója része volt annak a törekvésnek, hogy az adófizetők körében növeljék az adózást és a jogkövető magatartást.