Az Egyesült Államokban egy ápolónő elájult a COVID-oltás után

Szerencsétlenül végződött a COVID-oltás iránti bizalmat erősítő kampány az Egyesült Államokban. A tennessee-i kórház egyik ápolónője elájult a kamerák előtt, miután megkapta a Pfizer koronavírus elleni vakcináját. 

A chattanoogai CHI Memory Hospital egyik nővére, Tiffany Dover csütörtökön az elsők között kapta meg a koronavírus elleni védőoltást. Az első oltás beadása után a kamerák előtt arról beszélt, hogy már nagyon várta a kollégákkal ezt a napot. Néhány perccel később azonban Dover rosszullétre panaszkodott. Azt mondta, hogy nagyon szédül és pár pillanat múlva élő adásban elájult. Szerencsére több orvos is jelen volt, így azonnal a segítségére siettek a szerencsétlenül járt ápolónőnek, aki magához tért. Később azt nyilatkozta, hogy már korábban is előfordult nála hasonló reakció.

“Kicsit dezorientáltnak éreztem magam, de most jól vagyok, és elmúlt a fájdalom a karomban” – jelentette ki.

A CHI Memorial egészségügyi dolgozói szerint a nővér ájulása nem volt összefüggésben a Pfizer és a német BioNTech cég által kifejlesztett oltóanyaggal. A kórház orvosigazgatója, Dr. Jesse Tucker úgy fogalmazott: “Ez egy olyan reakció, amely bármely vakcina esetében előfordulhat.”

Az allergiásoknak nem ajánlott

Az egész világ szeme most a villámsebességgel fejlesztett vakcinára szegeződik, hiszen mindenki abban bízik, hogy egy hatékony oltással végre visszakaphatják az emberek a normális életüket. Az országok kormányai serényen dolgoznak azon, hogy megerősítsék a bizalmat az új vakcina iránt, a chattanoogai incidens azonban sokakat elbizonytalaníthat. Az Egyesült Államokban nem ez az első, nyilvános oltással kapcsolatos eset, amely rengeteg emberben kétségeket ébreszt. Kedden a texasi El Paso-i kórházban is élőben közvetítették a dolgozók beoltását az új Pfizer vakcinával. Az interneten azonban többen azt írták, hogy az egyik kórházi dolgozót egyértelműen nem oltották be, hiszen üres volt az oltást végző nővér kezében a fecskendő. A kórház azt állította, hogy a személyzet tagjai megkapták a vakcinát, az üres fecskendőre magyarázatot viszont nem adott.

A Pfizer-BioNTech vakcinát az Egyesült Államok mellett már az Egyesült Királyságban, Kanadában, Bahreinben, Szaúd-Arábiában és Mexikóban is engedélyezték, habár néhány szabályozó figyelmeztetett a lehetséges allergiás reakciókra. Nem sokkal az Egyesült Királyságban történő engedélyezése után a brit szabályozó hatóság azt javasolta, hogy a „jelentős allergiás reakcióval küzdő emberek” kerüljék a Pfizer oltását. Az USA-ban tegnap két alaszkai egészségügyi dolgozó tapasztalt súlyos mellékhatásokat, bár továbbra sem világos, hogy a reakciók milyen összefüggésben állnak a vakcinával.