Ezer dollárból egymilliót? – figyelmeztetés a Samandriel-Groupról

Egy magyar kriptós vállalkozás, a Samandriel-Group álomvilágba illő hozamokat ábrázol honlapján, lehetetlennek látszó részletekkel. Az MNB megfelelő hatáskör híján nem lép fel a cég ellen, de már betette a “figyelmeztetések” adatbázisába.

Bízza ránk kriptóját, velünk csak jól járhat – írja egy Samandriel-Group Kft. nevű cég magyar nyelvű oldala. A vállalkozás állítólag “összevont portfóliókezelést” végez, vagyis az ügyfelek vagyonát együtt forgatja (mint egy befektetési alap vagy nyugdíjpénztár), miközben a nyereséget egy automatizált kereskedési rendszer, azaz robot termeli. A befizetéseket stabilérmékben várják az ügyfelektől, így csak dollárban számolnak.

Ha megnézzük a részleteket, további erősen gyanakvást érdemlő információkat találunk. Például egy olyan adatot, amely szerint egyetlen napot sem zártak még veszteséggel. Aki hosszabb ideje foglalkozik befektetésekkel, az tudja, hogy ennek a kijelentésnek körülbelül akkora értéke van, mint annak, hogy “jövőre egyetlen napon sem fog fújni a szél”. Egyszerűen lehetetlen.

Elképesztő hozamszámok

Egy másik óvatosságra intő jel, amilyen meredeken, exponenciálisan emelkedő hozamgrafikonokat rajzoltak fel. Azt a látszatot keltve, hogy 1000, sőt 300 dollárból három év alatt egymillió dollár lehet. Ezt azonban így nem mondják ki, “maximális nettó eszközérték célnak” nevezik. Mintha még vissza is fognák magukat, nehogy túl magas hozamot vigyen haza a mohó befektető. Egy másik pontban “egyéni megállapodás kérdése” a nagyobb tőkére jutó hozam, mintha csak akarat és megbeszélés függvénye lenne, nem a piaci folyamatoké.

Óvakodj attól, akik sokat ígér – tartja egy régi mondás.

Mit garantál a Samandriel-Group?

Különösen viccesek a Samandriel-Group kockázatokról szóló kitételei.

Önálló fizetési kötelezettséget vállal az Ügyfél által elhelyezett stabil kripto-eszköz TŐKE visszafizetésére a Ptk. 6:431. § (1) bekezdése alapján; abban az esetben, ha nem következett be piacösszeomlás a stabil kripto-eszköz tőke elhelyezése és a tőke kifizetési igény között (Tőke Garanciavállalási Nyilatkozat)… ha piacösszeomlás következett be, úgy Samandriel-Group tőkegaranciavállalása érvényét veszíti.

Tehát ha a piac összeomlik – aminek definíciója nem világos –, akkor nem fizetnek. Egyébként is csak az eredetileg elhelyezett tőkét “garantálják”, az elért (?) csillagászatinak sejtetett hozamokat nem.

A Samandriel-Group mézesmadzag-ábrája.
A Samandriel-Group mézesmadzag-ábrája.

Nem indítanak eljárást a Samandriel ellen

Az MNB adatbázisában a Samandriel-Group biztosításközvetítőként szerepel, de “nem jogosult” kitétellel (vélhetően visszavontak egy korábbi engedélyt). Egy kisbefektető levelet írt a szervezetnek, hogy nem kéne-e fellépni a potenciálisan veszélyes tevékenység ellen. A jegybank hozzánk eljutott válasza szerint:

Tájékoztatom, hogy az MNB megvizsgálta a bejelentésében részletezett tevékenységet és megállapította, hogy a Samandriel-Group Szolgáltató Kft. tevékenysége kapcsán nem merül fel az MNB hatáskörébe tartozó engedély vagy bejelentés köteles tevékenység végzésének gyanúja, így az MNB nem indít piacfelügyeleti eljárást.

Ha a szóban forgó vállalkozásnál hagyományos befektetési eszközökkel, például részvényekkel vagy devizaüzletekkel foglalkoznának, akkor alighanem más válasz érkezett volna. De mint tudjuk, a kriptós befektetések nem szabályozottak. (Hozzátették még, hogy egyéb bűncselekmények gyanúja esetén, megfelelő bizonyítékok mellékelésével a rendőrséghez lehet fordulni.)

A Samandriel-Group az MNB-honlapon.
A Samandriel-Group az MNB-honlapon.

Hatáskör hiányában nem vizsgálják?

A cég megjelent az MNB “figyelmeztetések” listáján is azzal, hogy a “nyilvántartásokban jelenleg nem aktív, felügyeleti engedélyhez vagy bejelentéshez kötött tevékenység Magyarországon történő végzésére nem jogosult”. Itt is hozzáteszik azonban, hogy

a kriptoeszközökkel kapcsolatos tevékenység jelenleg nem tartozik az MNB hatáskörébe.

Ebből az olvasható ki, hogy a “portfóliókezelő” nem problémamentes, csak éppen hatáskör hiányában nem járnak el ellene.

Mennyire gyanús ez a cég, egytől tízig terjedő skálán? – kérdeztünk egy nagyon régi motorost a kriptovaluta-szférában. “Tízes” – volt a tömör válasz.

Kapcsolódó cikkeink:

Magyar kriptós csalások

Kriptós csalókról általában

Pilótajáték-rendszerű csalások (Ponzi)

Címlapkép forrása: Pixabay.com