Már több ország is lemondott a dollár jövőjéről

Tíz SCO ország készen áll az amerikai dollár leváltására. A helyi valutákat használnák a kereskedelemben a jövőben a dollár helyett. 

Tíz ország már leváltaná a dollár hegemóniáját

Jelenleg Kazahsztánban tartják az SCO 2024 csúcstalálkozót, amelyen a 10 tagország vesz részt.

Az SCO a Shanghai Cooperation Organization rövidítése, és 2001-ben alakult. Fehéroroszország, Kína, India, Irán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Pakisztán, Oroszország, Tádzsikisztán és Üzbegisztán a szervezet tagjai.

Kína a dollármentesítést szorgalmazza, és mindent megtesz annak érdekében, hogy meggyőzze a többi SCO-országot, hogy hagyják el az amerikai dollárt a kereskedelemben.

A kínaiak azt akarják, hogy más fejlődő országok inkább a helyi valutákat használják a határokon átnyúló tranzakciókhoz. Bármit, csak ne az amerikai dollárt.

Fehéroroszország 2024 júliusában csatlakozott az SCO-hoz, és ma már a csoport teljesjogú tagja. Fehéroroszországot az Európai Unió szankciókkal sújtotta, és pont azért csatlakozott az SCO-hoz, hogy megvédje gazdaságát és népszerűsítse a helyi valuta használatát.

Kína vezeti a dollármentesítést

Kína komolyan veszi a dollármentesítési témát, és minden egyes csúcstalálkozón felveti a kérdést és a kilátásokat. Ha Kína meggyőzi az SCO országok vezetőit, hogy hagyják el az amerikai dollárt, tíz ország térhet át a helyi valuták használatára. Az SCO 10 országa, amelyek lemondhatnak az amerikai dollárról: Fehéroroszország, Kína, India, Irán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Pakisztán, Oroszország, Tádzsikisztán és Üzbegisztán. Oroszország és Kína már elkezdte a dollármentesítés folyamatát.

Mindazonáltal India lehet az egyetlen kivétel ebben a listában. Mivel előfordulhat, hogy nem értenek egyet Kína követeléseivel. India valószínűleg inkább folytatná az amerikai dollárban történő kereskedést, és csökkenteni akarja majd a kínai jüanban történő fizetést. A Modi-kormány már leállította az oroszországi olaj kedvezményes áron történő vásárlását, mert az oroszok kínai jüanban követelték a fizetést. India amerikai olajat vásárolt, mivel úgy véli, hogy Kína ezekkel a szövetségekkel erősíti globális programját az USA-val és az amerikai dollárral szemben.