Suttogó grafikonok – heti technikai árelemzés: ethereum, dash, ripple

A heti technikai árelemzés rovatunk rendszertelensége már minket is aggaszt. Reméljük ez a következőkben változni fog. Lássuk az e hetit: ethereum, ripple, dash.

Ethereum – Lehetséges medvés trendfordulás?

technikai árelemzés - ethereum

Az ethereum grafikonjának november 21-e előtti időszakát hűen tükrözi a chart elején látható hat gyertya. A piac hosszabb időn át oldalazott nagyobb kilengések nélkül, bár a Relative Strength Index (RSI) egész idő alatt magas volt. Leginkább a 70-es értékhez tapadt, ami azt mutatja folyamatosan és sokan nyitottak long pozíciót, de megmaradt az egyensúly és nem lett túlvásárolt. Ha túlvásároltá válik az egy komolyabb árfolyamzuhanást idézhetett volna elő.

Már mind tudjuk, hogy november 22-e környékén a kriptopénzek árfolyama hihetetlen emelkedésbe kezdett. Itt is látható amint az ár kúszik fölfelé egy táguló trend csatornán. Rendre több Fibonacci szintet is áttör amíg $500nál lévő árszintről visszapattan és egy medvés trend veszi kezdetét. Azt gondolom, a medvés trend folytatódhat, mivel a gyertyák által formált fordított tányér alakzat is erre figyelmeztet. Illetve az SMA-kat tekintve, ha a 21-es felülről keresztezi az SMA 50-et szintén egy medvés szignált kapunk és érdemes lehet short pozíciót nyitni a margin tradereknek. A $400-os szintről többször visszapattant az ár, ha ezt az árszintet átlépi, akkor már nagyobb biztonsággal lehet shortolni. Az ATR értéke nagyon magas. E szerint a piac volatilitása is magas, sok piaci részvevő nyit pozíciókat, ami egy nagyobb árfolyammozgást vetít elő. Lehetséges trendfordulásra számítani.

Dash – Stabil felfele oldalazás

technikai árelemzés dash

A dash grafikonját nézve szembetűnik, hogy a piac az utóbbi pár napban alacsony volatilitással mozgott. Kimondhatjuk, hogy egy stabil bikás trendben oldalazik a kriptopénz árfolyama. Hosszú távon is igaz, hogy egy nagyon erős felfele irányuló trend van folyamatban, ami hónapok óta tart. Jól látható, hogy a gyertyák a Fibonacci szintekhez simulva oldalaznak és lassanként lépegetnek feljebb a szinteken. Egy héten belül átlépte a $600 és a $700-os árszintet és stabilan a 800$-os árszinthez közelít. Az SMA-k párhuzamosan futnak egymás mellett, ami szintén a bikás trend stabilitására utal. Megfigyelhetjük, hogy az SMA 21-es indikátor támaszként szolgál az árfolyamnak. Amíg a kriptopénz árfolyama nem töri ezt át addig a bikás trend folytatására számíthatunk. Az ATR indikátor mutatja, hogy a hétközepén jelentősen nőtt az aktív piaci szereplők száma ezzel a piac volitalitása is, amely erősítette a bikás trendet. Ez a gyertyák méretének a növekedéséből is láthatjuk. Az RSI szerint is a long pozíciók vannak többségben, hasonlóan, mint az ethereum esetében. Ez szintén kedvezően hat felfele irányuló trendre. A bikás trend folytatása várható.

Ripple – Teljes bizonytalanság, óriási volatilitás

technikai árelemzés ripple

A ripple esetében komplexebb a helyzet.  Az előző két kriptopénzhez hasonlítva sokkal volatilisebben mozog az árfolyama. Ha hosszú távon, több hetes, hónapos idősíkon figyeljük, nagy kilengéseket produkál mindkét irányban. Mondhatjuk nyugodtan, hogy erőteljesen hullámzik. Leginkább a 0.15 és 0.30 között, de gyakran ezeket is túllépi, majd megfordul a trend.  Jelenleg egy magas árfolyam szinten van a kriptopénz. Itt is láthatjuk, miként működik az SMA 21 támaszként és a 61.8-as Fibonacci szint pedig ellenállásként. Grafikon tetején piros vonallal jelölt 0.278-as árszintről korábban már visszapattant az árfolyam és medvés trendbe kezdett. Itt is ezt figyelhetjük meg. A támaszként használt SMA 21-en keresztül ment az árfolyam és ezután ellenállássá válhat, amit elérve visszapattanhat és egy lefele irányuló trend veheti kezdetét. ATR szerint nagy mozgások várhatóak mivel sok piaci szereplő kezdett aktív tevékenységbe. Viszont az RSI egyáltalán nem mutatja túlvásároltnak tehát nem egyértelmű, hogy trendfordulás lesz-e. Ha az árfolyam esni kezd, akkor valószínűleg a 38.2-es Fibonacci szintet el fogja érni, de azt még nem tudhatjuk, hogy áttöri-e a szintet vagy visszapattan-e róla. Az XRP árfolyam mozgása bizonytalan és folyton változó. Nem mondhatjuk biztosra a trendfordulást, de az árszintet nézve ezt valószínűsíthetjük.

***Figyelem. A cikk és technikai árelemzés semmilyen formában nem minősül befektetési tanácsadásnak és a szerző a saját véleményét prezentálja. A cikkben publikált vélemény miatt bekövetkező esetleges pénzügyi veszteségekért a Bitcoin Bázis nem vállal felelősséget.***

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük