Lemond a befolyásos svájci CVA kriptoszövetség vezetősége

A svájci Kripto-völgy Szövetség (Crypto Valley Association, CVA) vezetőbizottságának több, mint fele jelentette be lemondását. A hír azután érkezett, hogy a társulat vezetésének felülvizsgálatakor számos érdekellentétet és összeférhetetlenséget találtak a vezetői körben.

Közös közleményt adott ki a bizottság elnöke, Oliver Bussman és 3 másik tag, alelnök, Vasiliy Suvorov, titkár, René Hüssler és Nicolas Schobinger. Ebben jelentették be azt, hogy a következő hónapban nem indulnak az újraválasztásért, közölte a Swissinfo. Mindannyian a társulat tagjai voltak annak tavaly januári alapítása óta.

“Két rendkívüli év után most úgy érezzük, hogy itt az idő arra, hogy a Társulat következő fejlődési szakászát már egy megújult társaság képviselje. Ezt alaposan végiggondolva, úgy döntöttünk, hogy nem indulunk a januárban esedékes újraválasztáson.”

A bejelentést pedig pont akkor tették, amikor Svájcban eleve is sokan aggódnak a kriptovaluták fejlődésével kapcsolatban. A Swissinfo szerint ugyanis a legnagyobb kihívása a kriptónak az országban, hogy megtalálja a tökéletes egyensúlyt a társadalmi hatás és a üzleti kihasználhatósága között.

Az eddig 7 tagból álló szervezet szeptemberben két női vezetőt is bizottsági tagnak választott. A döntés, miszerint María Gomez és Jenna Zenk is bizottsági tagok lesznek, ami azt követően született, hogy a szervezetet számos kritika érte a tagság férfi dominanciája miatt – sokan kritizálták, hogy a társaság “öregfiúk klubjává” alakult.

A CVA kinőtte magát

Az egyetlen megmaradt férfitag, Soren Fog már júliusban is számos kérdést vetett fel a CVA gyűlésén a szervezet vezetőségéről. Ő már akkor is felhívta a figyelmet a felelősségre vonás hiányára, és arra, hogy az összeférhetetlenségek problémát fognak okozni.

A CVA Hans Kuhnt, a svájci Nemzeti Bank egyik korábbi tanácsadóját és ügyvédet, kérte meg arra, hogy vizsgálja felül a szervezet alapszabályait. Az ő jelentései szerint pedig ezek az alapszabályok már nem megfelelőek.

“Minden szervezetnek szüksége van ezek felülvizsgálatára ha fejlődni akar a jövőben” mondta el Kuhn.

A CVA a jelentés hatására szervezeti átalakítást fog elvégezni, ami nem meglepő, hiszen a társulat nagyon gyorsan nőtte ki magát: 2017 januárjában alapították, jelenleg pedig már több mint 1200 tagja van – ehhez pedig alkalmazkodni kell.

“A CVA már konzultált a társulat tagjaival a jelentés eredményeiről. A tervezett változtatásokat a 2019 januári általános gyűlésen fogjuk bejelenteni.”