Szörnyű munkakörülmények uralkodnak a Facebook tartalomkezeléssel foglalkozó irodáiban

A The Verge tegnap megjelent cikke szörnyű munkakörülményekről számol be a Facebook egyik tartalomkezeléssel foglalkozó alvállalkozójának irodáiban, amelyek egy dolgozó halálához vezettek.

Kizsákmányoló üzem Amerikában

A történet 2016-ban kezdődött. A Facebookot abban az évben rengeteg kritika érte a platformjukkal kapcsolatos különböző visszaélések miatt. A vállalat ezért úgy döntött, hogy 30.000 főre növeli a biztonságon dolgozó alkalmazottai számát. A 30.000 dolgozó fele tartalomkezeléssel foglalkozik. 2017-ben a Facebook több amerikai városban is új tartalomkezelő központokat nyitott, többek között Phoenixben, Austinban és Tampában. A Cognizant nevű vállalat 2017-ben 200 millió dolláros szerződést kötött a Facebookkal, amely alapján a Facebook a tartalomkezeléssel kapcsolatos feladatok egy részét a Cognizantra bízta. Itt kezdenek a dolgok komolyabbra fordulni.

A Facebook 98 százalékos pontosságot vár el a Cognizant dolgozóitól a tartalomkezelés terén. A vállalat tampai részlege folyamatosan csak 92 százalékos pontosságot tudott felmutatni. Ezzel az eredménnyel a Facebook legrosszabbul teljesítő észak-amerikai tartalomkezelő részlegének minősül. Ez az egyik oka annak, hogy az ott dolgozók óriási hajtásnak vannak kitéve. Ezen felül, a tartalomkezelés rendkívül stresszes munka, hiszen a moderátorok feladata, hogy minden nem kívánatos tartalmat eltávolítsanak a Facebook üzenőfaláról. Az ott dolgozók az egész munkaidejüket azzal töltik, hogy olyan videókat, képeket és bejegyzéseket néznek át és távolítanak el, amelyek a széles néprétegek számára visszataszító, felháborító és undorító.

Szörnyű munkakörülmények uralkodnak a Facebook tartalomkezeléssel foglalkozó irodáiban

Egy volt dolgozó azt nyilatkozta, hogy a tartalomkezeléssel járó mindennapi nehézségek és az elviselhetetlen irodai körülmények nyomorúságossá tették az életét.

Az elejében nem zavart annyira, de egy idő után kezdett nagyon megviselni. Depressziós lettem és a munka az otthoni életemre is kezdett kihatással lenni.

Keith Utley ilyen körülmények között dolgozott nap, mint nap, amely 2018 március 9-én a halálához vezetett. Utley egy éjszaka munka közben szívrohamot kapott és a mentők sajnos túl későn értek ki, hogy megmentsék az életét. A történet csak azért látott több mint egy évvel később napvilágot, mert a vállalat dolgozóit titoktartási megállapodás kötelezi. Szerencsére 3 volt dolgozó, úgy érezte, hogy a világnak tudnia kell, milyen munkakörülmények között dolgoznak azok az emberek, akik biztosítsák a Facebook felhasználok lelki nyugalmát. Egy alkalmazott a következőképpen írta le a Cognizant tampai irodáit:

Az épület minden egyes része teljességgel gusztustalan. Ez egy amerikai kizsákmányoló üzem.”

Több dolgozó szerint is mindennapi jelenségnek számít a szexuális zaklatás, a verbális és fizikai összetűzések, elhanyagolt mellékhelységek, napi szintű marihuána használat és hasonlók. Szomorú, hogy egy ilyen nagyszabású vállalat dolgozóinak egy harmadik világbeli ország kizsákmányoló üzeméhez hasonló körülmények között kell dolgozniuk.

Mialatt a Facebook ellentmondásos digitális pénz projektje kívülről csupa máz és csillogás, ahogy azt a Revolutnál is megírtuk, a vállalat a saját sikere áldozatává kezd válni azzal, hogy mindent a növekedés és negyedéves árbevételi jelentések szolgálatába állít. Vajon tényleg ilyen vállalatra szeretnénk bízni az online személyes adataink mellett a pénzügyeink kezelését is?


🤬 Cenzúramentes eszmecsere: https://www.facebook.com/bitcoinbazis/
📰 Értesülj azonnal a friss hírekről: https://t.me/bitconbazishirek
🦅 Csipogj ránk itt is: https://twitter.com/BitcoinBazis
🔰 Kezdőknek: https://www.bitcoinbazis.hu/utmutato/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.