A csernobili atomerőmű közelében élő férgek “szupererőre” tettek szert

A tudósok izgalmas felfedezést tettek, amikor elkezdték vizsgálni a terület férgeit.

Úgy tűnik, hogy a világ legismertebb nukleáris katasztrófa övezetének közelében élő férgek új képességet fejlesztettek ki, immunitást a sugárzással szemben.

A tudósok Csernobilba látogattak, hogy megvizsgálják az egyszerű genetikai felépítésű fonálférgeket. Ezek egyik fő tulajdonsága a gyors szaporodás. A kutatók talajmintákból, rothadó gyümölcsökből és más anyagokból gyűjtötték össze a férgeket, hogy megvizsgálják a helyi sugárzási mértéket bennük.

A sugárzás szintje

A sugárzás szintje a nagyvárosokban mért alacsony és a világűrben mért magas sugárzási szintek között változott.

A tudósok ezután visszavitték a férgeket a New York-i Egyetemre, hogy lefagyasszák és tanulmányozzák őket.

Ugyanaz a fajta fonalféreg, amelyet a tudósok Csernobilban teszteltek.

Dr. Sophia Tintor, a tanulmány vezető szerzője elmondta:

A csernobili katasztrófa felfoghatatlan méretű tragédia volt, de még mindig nem ismerjük a katasztrófa helyi, a lakosságra gyakorolt hatásait. Vajon a hirtelen környezeti változás olyan fajokat, vagy akár fajon belüli egyedeket szelektált-e ki, amelyek természetüknél fogva ellenállóbbak az ionizáló sugárzással szemben?

Az 1986-os katasztrófa óta az ukrajnai régióban az állatok továbbra is élnek annak ellenére, hogy a sugárzás közel 40 évvel később is fennmaradt.

A kutatók korábban megállapították, hogy a csernobili elzárt zónában élő állatok genetikailag különböznek a máshol élő fajoktól.

Matthew Rockman, a New York-i Egyetem biológia professzora hozzátette:

Ezek a férgek mindenhol élnek, és gyorsan élnek, így több tucat generáción mennek keresztül az evolúció során, míg egy tipikus gerinces állat még mindig a cipőjét húzza.

A kutatók megállapították, hogy a magas sugárzás ellenére a férgek genomja nem károsodott.

Csernobil biztonságos?

Az izgalmas felfedezés nem jelenti azt, hogy Csernobil biztonságos. Inkább azt sugallja, hogy a férgek rugalmas állatok, amelyek képesek ellenállni a szélsőséges körülményeknek – árulta el Dr. Tintori.

20 genetikailag különböző férget vizsgáltak DNS-károsodásuk szempontjából, hogy kiderítsék van-e szokatlan képességük genetikai anyaguk védelmére és javítására.

Az eredmények azt mutatják, hogy a csernobili állatok nem feltétlenül voltak toleránsabbak vagy fejlődőképesek, de a felfedezések a természetes variáció jobb megértéséhez vezethetnek.