Te sem emlékszel a seed phrase-edre? Íme néhány memorizálási technika

Ha már bitcoin tárcatulajdonos vagy, biztosan jól tudod mit jelent a seed phrase, de most gondoljunk azokra is, akik még csak most szeretnének közelebb kerülni a kriptovaluták világához.

Mi is a seed phrase?

A seed phrase kifejezés olyan szavak listáját jelenti, amely tárolja egy adott bitcoin pénztárca visszaállításához szükséges összes információt. A tárca (wallet) szoftver létrehoz egy 12 vagy 24 szóból álló azonosítót, és arra utasítja a felhasználót, hogy írja le vagy jegyezze meg. Ha a felhasználó számítógépe meghibásodna vagy merevlemeze megsérülne, ugyanaz a tárcaszoftver ismét letölthető, és a biztonsági seed phrase segítségével a bitcoinok elérhetőek. A seed phrase-re viszont nagyon vigyázni kell, hiszen ha valaki hozzáfér, könnyen ellophatja a bitcoinokat.

Eddig minden oké, de ha leírjuk a szavakat egy darab papírra, azt elveszíthetjük, megsemmisülhet vagy akár el is lophatják. Ha mobileszközbe jegyezzük fel, hasonló helyzetben vagyunk, ráadásul egy mobil átlagos élettartama 3-4 év, azaz ha tönkremegy, ismét jelszó nélkül maradunk. A legjobb megoldás tehát, ha megjegyezzük. Na de a mai rohanó világunkban már így is minden applikációhoz, emailhez, bankkártyához felhasználónév és jelszó kell, most még 12 vagy éppen 24 angol szóra is emlékezni kell, ráadásul a megfelelő sorrendben.

Hajmeresztő ötletek

Az internetes fórumokon többen megosztották ötleteiket, hogyan lehetne egyszerűen és gyorsan memorizálni a seed phrase-t. Nézzünk néhány példát!

Egyesek szerint elég egy történetet leírni, hozzá kártyákat használni, amelyek a seed phrase szavait tartalmazzák, majd azt lefekvés előtt és ébredés után átnézni. Lehet, hogy néhány embernél beválik, de azért eléggé összekuszálhatja az ember gondolatait egy egész történet, melyben akár több száz szó is szerepelhet. Különösen akkor, ha még csak nem is vagyunk jók angolban!

Mások szerint, ugyanezeket a szavakat kell használni jelszóként a különböző applikációkba való belépéshez és akkor előbb vagy utóbb rögzülnek. Na de ki emlékszik arra, hogy melyik applikációhoz melyik szót használta jelszóként?!

Vannak, akik a lakás különböző használati tárgyaira ragasztanak kártyákat, és a bejárati ajtótól indulva rakják azokat ki, a seed phrase szórendjét szem előtt tartva. Feltételezzük, hogy az illető nem fogad vendégeket, hiszen így mindenki megtudhatja a seed phrase-t bármiféle nehézség nélkül.

A tippek között vannak eléggé meghökkentőek is, hiszen egyesek a pénztárcában hordják egy darabka papírra írva. Azt naponta többször megnézik, majd néhány nap múlva a papírt megeszik. Hát nem biztos, hogy az emésztésnek jót tesz, de azért váljék egészségére.

Ennél őrültebb ötlet már csak az lehet, ha valaki az interneten ossza meg. De mivel az emberi fantázia határtalan, van olyan is, aki a szavakat felhasználva dalt írt és azt feltöltötte a blogjára és a YouTube-ra. Bár ez is egy módja a memorizálásnak, az internetre jobb, ha nem teszünk fel semmit, még ilyen burkolt módon sem.

Memoriterek és szókártyák

Komolyra fordítva a szót, a szavak mondatokba foglalása egyáltalán nem elvetemült dolog, hiszen gondoljunk csak a nyelvtanulásra. Ha új nyelvet sajátítunk el, ott is sokkal könnyebben megy, ha a szavakat mondatokba helyezzük. Próbáljunk memoritereket írni, melyek segítségével gyorsabban megy a szótanulás. Ez lehet egy rövid vers, amit lehetőleg nem osztunk meg az interneten.

A szám-szimbólum rendszer is hasznos megoldást nyújthat, ha egy adott szóhoz társítunk egy számot. Például a gyertya lehet az egyes, a hattyú a kettes.

Sokan vagyunk vizuális típusok, így a szókártya sem rossz ötlet, de azokat ne helyezzük ki a lakásba, inkább rejtsük el egy fiókban és csendes magányunkban emésztgessük a szavakat.

Ha valakinél hallásra gyorsabban rögzülnek a dolgot, érdemes a szavakat diktafonra felmondani, többször meghallgatni majd azt törölni. Ha pedig a szavakat mégiscsak leírtuk egy darabka papírra jobb módszerek is léteznek a megsemmisítésére, mint a megevés. Mivel nem vagyunk egyformák, így mindenkinél más és más módszer válhat be. Érdemes kipróbálni többet is, de arra ügyeljünk, hogy a szavak ne kerüljenek illetéktelenek kezébe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük