Tanuljunk együtt a technikai elemzésekről a CryptoFalkával – 1. Rész, Gyertyák

Szép napot mindenkinek!

Eléggé pang a piac, ezért úgy gondoltuk, hogy nincs is jobb alkalom, mint a mostani, kereskedésre egyáltalán nem alkalmas időszak ahhoz, hogy elindítsuk a CryptoFalka oktatósorozatát. Ezzel a célunk, hogy folyamatosan bevezessünk titeket a technikai elemzés világába és felkészítsünk titeket a következő bika piacra, hogy ezen ismeretek segítségével maximalizálni tudjátok a kereskedéseteket!

Pár alapfogalom:

Technikai elemzés: Sok a félreértés akörül, hogy mi a technikai elemzés szerepe. Viselkedéstanulmány. Lényeges múltbéli adatok használata jövőbeni árfolyammozgás keretbe foglalására. A technikai elemzésnek nem célja, hogy meghatározza egy adott koin árát egy jövőbeli időszakban, ugyanis azt csak becsülni, közelíteni lehet. A célunk, hogy olyan pozíciókat nyissunk melyek során az esetleges rizikókat elemezve a legnagyobb profit/rizikó arányt tudjuk elérni.
Bika piac: Az árak hosszan tartó emelkedése.
Medve piac: Az árak hosszan tartó esése.

Trendforduló: A piac váltása bikából medvébe, illetve fordítva.

Grafikonok típusai:

A koinok ármozgásait grafikonokon szoktuk ábrázolni, ezek közül ismert a Vonal, OHLC és a Gyertya típusú grafikon is, legtöbbet a Gyertya típusúval találkozhattok, ezért ennek alapjait mutatjuk most be nektek.

A gyertyák ábrázolásának lényege, hogy nem rajzoljuk ki az ár legkisebb időbeni mozgásait, hanem kisebb blokkokba, gyertyákba tömörítjük őket. Ennek lényege, hogy például egy 1 napos ábrán, ahol egy gyertya 1 nap idő intervallumot fed le, csupán az adott nap kezdeti nyitó és záró állapotát, valamint a maximum és minimum értékét ábrázoljuk. Ennek segítségével az ár akár több hónapnyi mozgásait is tudjuk kiértékelhetően és átláthatóan ábrázolni.


Japán gyertya, avagy a leggyakrabban használt gyertya típus:

• Steve Nison-hoz fűződik az elterjesztése
• Egy időtávot jelöl (1 perc, 1 óra, 4 óra, 1 nap stb.) Minél nagyobb időtávon nézünk egy grafikont, annál biztosabb következtetéseket lehet levonni belőle. Mi leggyakrabban az 4,6 órás illetve 1 napos grafikonokat vesszük alapul. Rövidebb időtávokhoz esetleg még az 1 órásat.
• Kifejezi az adott időtávon az ármozgást. Megmutatja mi volt a nyitó, a záró, a legmagasabb és a legalacsonyabb ár a választott periódusban
• Két részből áll: testből és kanócból
• A test a nyitó és a záróárak viszonyát mutatja be az adott időtávon
• A kanóc két vége a legmagasabb és a legalacsonyabb árakat fejezi ki

gyertyák

• Minél nagyobb a test hossza, annál nagyobb a piacon az aktivitás, tehát a vásárlási vagy eladási nyomás. Hosszú zöld gyertyáknál agresszív vásárlásról, hosszú piros gyertyáknál agresszív eladásról beszélünk.

• A kanóc és a test hosszának aránya is sok mindent elárul. Minél közelebb zárunk, minél hosszabb testtel a kanóc felső végéhez annál bullish-abb az adott periódus. Minél közelebb zárunk, minél hosszabb testtel a kanóc alsó végéhez annál bearish-ebb az adott periódus.

Összegezve:

A gyertyák a technikai elemzést felépítő grafikonok legkisebb építőegységei, melyek az ár adott idő intervallumon bejárt útját jelenítik meg kompakt és átlátható módon. Zöld gyertya esetén magasabban zárt az ár a nyitási pontnál, piros gyertya esetén pedig fordítva. Az egymást követő gyertyák és a gyertya test és kanóc egymáshoz képesti viszonyából pozitív és negatív jelek is leszűrhetőek.

Elérhetőségek:

Facebook: https://www.facebook.com/cryptofalka/
Honlap + Privát kereskedő csoport: https://www.cryptofalka.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük