TOP labdarúgóbajnokságok érdekességei

Kevésbe köztudott statisztikákat gyűjtöttünk össze a világ legjobb labdarúgóbajnokságaiból, ezeket még a legnagyobb rajongók sem tudták eddig.

A Premier League történetében Thierry Henry osztotta ki a legtöbb gólpasszt egy idényen belül, a francia támadó a 2002/03-as szezonban 37 találkozón 25 gólpasszt adott, ezzel pedig olyan neveket előzött meg simán mint, Kevin De Bruyne, Cesc Fabregas, vagy éppen Mesut Özil, akiknek a 20-at már sikerült elérniük, de annál feljebb nem mentek egyszer sem, a legjobb sportfogadó oldalak adatai alapján.

A Schalke 04 csapata több Bundesliga rekordot is megdöntött a 2020/21-es idényben, a korábban szebb időket is látott alakulat 5 edzőt fogyasztott el ekkor, ráadásul 42 játékost használtak fel ebben az idényben, ami bőven megdöntötte a korábbi rekordot. Előtte ezt a kategóriát a Wolfsburg csapata vezette, akiknél 36 labdarúgó lépett pályára a 2011/12-es szezonban.

Az összes eddigi csapattársát figyelembe véve, Neymar eddig Dani Alvessel közösen lépett a legtöbbször pályára a pályafutása során. A két brazil eddig 196 mérkőzést játszott le együtt, ezt 3 csapatban tették meg. A brazil válogatott mellett a Barcelonában és a PSG-ben is csapattársak voltak. Alves mögött Messi található a második helyen és Busquets a harmadikon. Az első olyan játékos a listán, akivel nem játszottak együtt a Barcában, az Marquinhos 136 találkozóval.

A Premier League-ben valaha megforduló magyar labdarúgók közül Gera Zoltán játszotta a legtöbb mérkőzést, továbbá a legtöbb gólt is ő szerezte és a legtöbb gólpasszt is a Gera osztotta ki. A magyar középpályás majdnem 200 PL találkozón lépett pályára, a második helyen álló Fülöp Márton 45-ször kapta meg a lehetőséget.

A Bundesligában a legtöbb gólt csereként a pályára lépve Nils Petersen szerezte, az olimpiai ezüstérmes német támadót 110-szer cserélték be a karrierje során, ezalatt pedig 30-szor is a kapuba talált. A második helyen Claudio Pizzaro következik, mögötte pedig Rovert Lewandowski található ezen a listán, aki 37 mérkőzésen 16-szor is a kapuba talált, miután a kispadról küldték be.

A spanyol elsőosztály történetében a 2000-es évek után egyedül André Silva volt képes a debütáló meccsén legalább 3 találatot szerezni. A portugál támadó 2018 augusztus 19-én mutatkozott be a Sevilla csapatában, egy 4-1-re megnyert találkozón. Silva azóta már a Bundesligában keresi a kenyerét, éppen pár hete igazolta le a Lipcse, így a következő idényben 3 magyar csapattársa is lesz.