A Tor legújabb fejlesztése kijátsza a cenzúrát

A Tor projekt hivatalosan is bemutatta a WebTunnelt. Egy új hídtípust, amelyet arra terveztek hogy a Tor-hálózatot célzó cenzúra megkerülését segítse a kapcsolatok elrejtésével.

A Tor-hidak olyan átjárók, amelyek nincsenek listázva a nyilvános Tor könyvtárban. Ezáltal a felhasználók kapcsolatai rejtve maradnak az elnyomó rezsim figyelme elől. Néhány ország, például Kína és Irán, megtalálta a módját, hogy felismerje és blokkolja az ilyen kapcsolatokat. A Tor obfsproxy ennek ellenére is hidakat biztosít, amelyek a cenzúra ellen egy plusz titkosító réteget ad hozzá.

A WebTunnel-t, a cenzúra-ellenálló tulajdonságokkal rendelkező plugot a HTTPT egyik proxy-ja inspirált, és egy teljesen más megközelítést alkalmaz. Megnehezíti a Tor-kapcsolatok blokkolását azzal, hogy elvegyül a HTTPS-titkosított webes forgalmában.

Mivel a HTTPS blokkolása a webkiszolgálókhoz való kapcsolatok túlnyomó többségét is blokkolná, a WebTunnel-kapcsolatok is engedélyezettek lesznek. Ezzel hatékonyan megkerülve a cenzúrát a protokoll engedélyezési listákkal és alapértelmezett letiltási irányelvekkel rendelkező hálózati környezetekben.

Úgy működik, hogy a hasznos terhelési kapcsolatot egy WebSocket-szerű HTTPS-kapcsolatba csomagolja, amely a hálózati megfigyelők számára közönséges HTTPS (WebSocket) kapcsolatnak tűnik.

– közölte a Tor projekt.

Tehát egy szemlélő számára, aki nem ismeri a rejtett útvonalat, úgy néz ki, mint egy hagyományos HTTP-kapcsolat egy weblap kiszolgálóhoz, azt a benyomást keltve, hogy a felhasználó egyszerűen csak böngészik az interneten.

Hogyan védekezz a cenzúra ellen?

A WebTunnel hídjának használatához először itt kell lekérned a híd címét, majd kézzel hozzá kell adnod őket a Tor böngészőhöz asztali gépen a következő eljárás szerint:

1. Nyisd meg a Tor Browser-t és lépj a Kapcsolat beállításai ablakba (vagy kattints a “Kapcsolat konfigurálása” gombra).

2. Kattints a “Híd manuális hozzáadása” gombra és add hozzá a híd címeket.

3. Zárd be a híd párbeszédpanelt és kattints a “Csatlakozás” gombra.

4. Figyeld meg a WebTunnel használata közben felmerülő problémákat vagy váratlan viselkedést.

A WebTunnel-t lehet használni Tor böngészővel Androidon is úgy, hogy konfigurálsz egy új hidat és a híd címet beírod, miután rákattintasz a “Ismerős híd megadása” gombra.

A Tor új projektje

A WebTunnel plugot először 2022 decemberében vezették be egy olyan integrációként, amelyet a Tor böngésző teszt készülékével lehetett tesztelni.

2023 júniusa óta a hídüzemeltetők számára is elérhető a telepítés egy próbaszerű soft launch keretében. A Tor-projektek októberben további tesztelőket kérnek “olyan régiókban vagy olyan internetszolgáltatókat használva, ahol a Tor-hálózatot blokkolják vagy részben blokkolják”.

“Jelenleg 60 WebTunnel-híd található a világ minden táján, és több mint 700 aktív napi felhasználó használja a WebTunnelt különböző platformokon. Azonban míg a WebTunnel olyan régiókban működik, mint Kína és Oroszország, addig Irán egyes régióiban jelenleg nem működik” – közölte a Tor project.

Célunk, hogy a Tor mindenki számára működjön. Az emberek millióit veszélyeztető geopolitikai konfliktusok közepette az internet lét fontosságúvá vált számunkra a kommunikációhoz, a világban zajló események tanúságtételéhez és megosztásához, a szervezkedéshez, az emberi jogok védelméhez és a szolidaritás kiépítéséhez.