Tovább csökken az oroszok amerikai dollárban őrzött tartaléka

Nem teljesen friss a hír, de a napokban kapott igazán hírverést, miszerint Oroszország hivatalosan is bejelentette, hogy az amerikai dollár rövidesen eltávolításra fog kerülni az orosz Nemzeti Vagyonkezelő Alapból, mint megtakarítási forma. A jelenleg 600,9 milliárd USD értékű alap Oroszország arany- és devizatartalékának részét képezi. Moszkva azután hozta meg ezt a döntést, hogy tovább erősödnek azok a szankciók, amelyekkel az Egyesült Államok sújtja az országot. Az orosz pénzügyminiszter, Anton Siluanov még a szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon vázolta fel a tervet múlt hét csütörtökön. Elvileg a bejelentés szerint már a jövő hónapban végrehajtják a módosítást.

Az oroszok tovább csökkentik kitettségüket amerikai dollárban

Ennek eredményeként az alapban 40% euró, 30% jüan, 20% arany, 5% japán jen és 5% font lesz majd. A dolláros rész helyére euró, jüan és font fog kerülni. Maga a Nemzeti Vagyonkezelő Alap anno azért lett létrehozva, hogy támogassák az ország nyugdíjrendszerét, de jelentős részét képezi az orosz tartalékok rendszerének is. Piaci elemzők szerint a döntés teljes egészében politikai és Moszkva ezzel elég egyértelmű üzenetet akar átadni a Biden-vezetésnek. Eszerint Moszkvának nincs szüksége az Egyesült Államokra, nincs szükségük arra, hogy dollárban kereskedjenek és nem is zavarják őket az amerikai szankciók. Volt olyan elemző, aki szerint a mostani lépés azt is jelenti, hogy az oroszok újabb szankciókra számítanak az USA részéről.

Még azt is valószínűsíthetjük, hogy nem fog a “dollármentesítés” leállni Oroszországban, hiszen maga az orosz elnök, Vlagyimir Putyin is a fő céljának nevezte, hogy minimalizálja az orosz gazdaság kitettségét a dollárnak. A cél azután vált igazán égetővé, hogy Moszkva és Washington között folyamatosan romlik a viszony. Januárban az orosz központi bank arról számolt be, hogy története során először már több tartaléka van az oroszoknak aranyban, mint amerikai dollárban. Továbbá tavaly Kínával is elkezdtek együtt dolgozni, hogy mindkettejük tekintetében csökkenjen ez a kitettség. Azóta a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatok vonatkozásában a dollár elszámoló eszközként történő használata 50%-kal csökkent.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.