Tovább zuhan az új török líra, ennyit a nagyhatalmi álmokról?

A török ​​líra nincs messze attól, hogy nyolc darab tegyen ki egyetlen amerikai dollárt. Körülbelül 35%-os csökkenést mutat még a gyengülő dollárral szemben is. Az új líra (TRY) 5,8 dolláros szinten nyitotta az évet, de idén, miután Törökország tényleges regionális hatalomnak nyilvánította magát, a TRY 7,8 dollárra esett vissza.

Ha Kínáról lenne szó, akkor lenne minek örülni, de mivel Törökország 5 milliárd dollárral többet importál havonta, mint amit exportál, minden drágább lett az országban. Az infláció már közel 12%-os.

Számos bitcoinnal foglakozó tőzsde működik Törökországban, amelyek együttesen napi mintegy 100 millió dollárnyi rekord kereskedést bonyolítanak le. A törökök esélyt látnak a bitcoinban, amely potenciálisan hasznos eszköz lehet a továbbra is fennálló nagyon magas infláció elkerülésére. Azonban az infláció és így a törökök ​​bitcoin iránti étvágya is attól függ, hogy hogyan alakul a regionális hatalom deklarációja.

Kívülről szemlélve

Líbiában végre leültek tárgyalni. Görögországban is. Örményországban és Azerbajdzsánban jelenleg a fegyverek beszélnek, még annak ellenére is, hogy érik a tűzszünet. Szerencsére az ottani harcok elenyészőek voltak, de ez egy feszült helyzet, ahol Amerika és Oroszország különböző érdekei ütköznek össze. De Európa és Törökország ugyanabban a csónakban evez.

Azerbajdzsán nagyon gazdag olajban és gázban. Annyira, hogy a ”tűz földjének” nevezik. Mindenféle akadály nélkül kivitelezhető lenne, hogy csővezetéken és/vagy tengeri úton forrási hozama messzire elérjen. Biztosíthatná Európa energiaigényét az elkövetkező évtizedekben.

Ez a régió eléggé létfontosságú Európa számára. Éppen ezért nagyon valószínűtlen, hogy komoly harcok alakulnának ki, mert ha a helyzet úgy alakulna, az Európai Tanács sürgősségi lépéseket tenne. Tehát órákon belül csapatokat küldene a béke érvényesítésére.

Ha Törökország megtalálná a megfelelő tárgyalóasztalt és megállapodást, akkor több kapcsolat lehetne Baku és Európa között. Egyértelműen átalakulás van folyamatban, amely helyreállíthatja az általános békét és jólétet Európában és szomszédságában.