Transznisztria (hol?) tárt karokkal várja a kriptobányászokat

Transznisztria (vagy másik nevén a Dnyeszter Menti Köztársaság) kormánya rátalált az aranybányára – vagy legalábbis arra, hogy a kriptobányászat mennyit hozhat a terület gazdaságának. Bejelentették ugyanis, hogy kriptobányászoknak a lehető legkedvezőbb feltételeket alakítják ki, hogy minél több bányászt csábítsanak be az országba.

Aki véletlenül nem teljesen naprakész Transznisztria történelmével, annak egy gyors összefoglaló: a terület Magyarországtól nem is olyan messze, Kelet-Moldovában található. A köztársaságot jelenleg egyik ENSZ tagállam sem ismeri el önálló országnak; a konfliktus Moldovával egészen a Szovjetunió felbomlásáig nyúlik vissza, aki továbbra is felsőbbjogot szeretne gyakorolni a területre.

Jöjjenek a bányászok!

Transznisztria kormányát azonban ez nem állítja meg. Teljes erővel vetették bele magukat a kriptobányászat felfuttatásába.

Februárban ugyanis a Dnyeszter-menti Moldáv Köztársaság (PMR) törvénybe iktatott egy olyan rendelkezést, ami alapján nemcsak legalizálták a kriptobányászatot, de még ösztönző intézkedéseket is hoztak, hogy minél több külföldi befektető alapítson bányászfarmot az ország határain belül. A törvény szerint ugyanis szabad gazdasági övezetet biztosítanak azoknak a vállalatoknak, akik megígérik, hogy létre tudják hozni a bányászathoz szükséges infrastruktúrát. A szabad gazdasági övezet pedig olyan dolgokat is magába foglal, mint a korlátlan hozzáférés a transznisztriai elektromos hálózathoz.

(a videó feliratos)

A bányászoknak adót sem kell fizetni

És ez nem minden. Az új törvény, amit a “Blokklánc technológia fejlődéséért a PMR-ben” hoztak, például azt is garantálja, hogy a bányász eszközök behozatala teljesen vámmentes a vállalatoknak. Az meg már csak hab a tortán, hogy a bányászatból befolyó bevételek után adót sem kell fizetni. Ennek pedig meg is lett az eredménye: 5-7 MW-os teljesítményű létesítmények már működnek is az országban továbbá több nagyobb kínai bányásszal is tárgyalásokat folytatnak.

És itt nem állnak meg. A transznisztriai miniszterelnök, Aleksandr Matynov 100 MW-ig akarja ezt a számot növelni, és már be is biztosította a befektetőket ehhez.

 “Egy meglehetősen liberális törvényt hoztunk, ami egyre több bányászt vonz az országba. Ráadásul az adórendszerből is kivontuk őket.”

Az adómentességre külön felhívják a figyelmet, valószínűleg azért, mert emiatt már kicsit túl jónak hangzik az ajánlat ahhoz, hogy igaz legyen. De ők azt állítják, megéri nekik: a céljuk, hogy minél több áramot adjanak el a farmoknak, amit Transznisztria nagyon olcsón tud biztosítani.

A legnagyobb áramellátó a területen ugyanis az orosz tulajdonban álló Moldavskaya GRES, ami egy termál vízzel működtetett erőmű a Kucsurgan tó partjainál az ukrán határ közelében. Itt főleg orosz földgázt égetnek el, amiből 2520 MW áramot állítanak elő – és amiért nem kell fizetniük.

Transznisztriának pedig nem kell ennyi áram: most túl akarnak adni rajta. Minél több a bányászfarm, annál több az áram utáni bevétel. A miniszterelnök, Martynov pedig az extra bevételt már bele is foglalta az ország jövő éves büdzséjébe.

Borítókép: A híres helyi brandy, a Kvint | Vice