Trump betiltja a TikTok videomegosztót az USA-ban

Az amerikai elnök pénteken este bejelentette, betiltják a kínai tulajdonban lévő TikTok videomegosztót az Egyesült Államokban.

Donal Trump a hírt az Air Force One elnöki repülőgép fedélzetén jelentette be helyi idő szerint péntek este, útban Floridából Washingtonba. Az USA elnöke azt is hozzátette, hogy visszautasítja a Microsoft azon tervét, miszerint a számítógépes vállalat megvásárolja az alkalmazást a kínai anyacégtől. A TikTok a kínai ByteDance vállalatcsoport tulajdonában van, amely nemcsak a TikTokot, hanem annak Kínában működő cenzúrázott változatát, a Douyint is üzemelteti. Csaknem egymilliárd felhasználója van szerte a világon, főleg a tinédzserek körében igazán népszerű.

A nemzetbiztonsági aggodalmak miatt, hogy a kínai hatóságok ellenőrzése alatt állhat az alkalmazás, amelyet egyébként Indiában már betiltottak, régóta bírálatok céltáblája az Egyesült Államokban. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter nemrégiben úgy fogalmazott, a platformon keresztül személyes információk kerülhetnek a kínai vezetés kezébe.

Trump világossá tette a repülőn vele utazó újságíróknak, hogy nem lenne ínyére egy olyan megoldás, hogy a TikTokot úgy választanák le a kínai anyacégről, hogy egy amerikai vállalat tulajdonába kerülne. Pénteken a Fox Business és a The New York Times napilap is azt jelentette meg nem nevezett forrásokra hivatkozva, hogy a Microsoft szoftveróriás tárgyalásokat folytat a TikTok felvásárlásáról.

A videomegosztó korábban azt nyilatkozta a kritikákra reagálva, hogy “a TikTok amerikai felhasználóinak adatait az Egyesült Államokban tárolja, a munkavállalók hozzáférésének szigorú ellenőrzése mellett. A TikTok legnagyobb befektetői az Egyesült Államokból származnak. Elkötelezettek vagyunk a felhasználók adatainak és biztonságának védelme mellett, mivel továbbra is azon dolgozunk, hogy örömet vigyünk a családok életébe, és azok karrierjét segítsük, akik a platformon tartalmakat hoznak létre”, mondta a TikTok szóvivője, Hilary McQuaide.
A kiberbiztonsági szakértők szerint a TikTok nemzetbiztonsággal kapcsolatos potenciális kockázata nagyrészt elméleti, és nincs olyan bizonyíték, amely azt sugallná, hogy a TikTok felhasználóinak adatai a kínai hírszerzéshez kerülnének.