Elérhetővé vált a Twitter alternatívának tartott Bluesky béta verziója

A Bluesky, a Twitter korábbi vezérigazgatója és társalapítója, Jack Dorsey által támogatott alkalmazás béta verziója már elérhető az App Storeban.

A Bluesky alkalmazás még csak iOS-felhasználók számára érhető el, és ezen belül is meghívottak számára. Az alkalmazás február 17-én került fel az App Store-ba. Az ide való bekerülése azonban arra utal, hogy hamarosan megnyílhat a nagyközönség előtt is.

A Bluesky eredetileg 2019-ben indult a Twitteren, amikor Dorsey még vezérigazgató volt. Előző év májusában hagyta el a Twittert, miközben a tárgyalások folyamatban voltak a mostani tulajdonossal, Elon Muskkal. Azóta számos technológiai vállalkozással dolgozik együtt, köztük a fintech óriás Block-kal és a decentralizált közösségi médiahálózat Nostr-rel is. Dorsey a Bluesky projektet a közösségi média nyílt decentralizált szabványának tartja. Szerinte a decentralizált platformok csökkentenék a technológiai cégek lehetőségét a tartalmak cenzúrázására.

A Bluesky nem osztott meg túl sok részletet a platform működéséről, azonban azt tudjuk, hogy az AT protokollon alapul. A Mastodonhoz hasonlóan a Bluesky is önállóan üzemeltetett szervereken fog működni, nem pedig egy vállalkozás tulajdonában lévő központi szerveren. A vállalat blogja szerint az AT protokollnak számos előnye van, többek között egy nyitott algoritmus mód, amely a felhasználóknak nagyobb kontrollt biztosít a felhasználói élmény felett.

Az alkalmazás felületére vetett pillantás alapján azt hihetnénk, hogy ez a Twitter. A felhasználók legfeljebb 256 karakteres posztokat is létrehozhatnak, és azok médiatartalmat is tartalmazhatnak. Emellett a posztokat lehet lájkolni és újra posztolni, a felhasználók pedig bekövethetik egymás profiljait.