Újabb nézeteltérés a katari foci vb-n, egyre paprikásabb a hangulat

Hét nagy európai labdarúgócsapat visszalépett attól a tervétől, hogy a csapatkapitányok a Katarban zajló világbajnokságon a kisebbségi csoportok, köztük az LMBTQ egyének támogatását jelző karszalagot viseljenek, miután a FIFA sárga lapokkal fenyegette meg a játékosokat, ezzel is jelezve a világszervezet legújabb kísérletét arra, hogy a házigazda országban tapasztalható megkülönböztetésre való figyelemfelhívásra irányuló erőfeszítéseknek.

Hollandia, Anglia, Wales, Belgium, Belgium, Svájc, Németország és Dánia nemzeti labdarúgó-szövetsége közös nyilatkozatban jelentette be, hogy visszalépnek, mondván, nem akarják a játékosaikat “olyan helyzetbe hozni, ahol sportszankciókkal szembesülhetnek”.

A karszalagokat e hét csapat kapitányai viselték volna – a szokásos játékvezetői karszalag helyett -, és a FIFA új szabályai azt jelentették volna, hogy egy játékvezető a neve mellett sárga lappal kezdte volna a mérkőzést. A szivárványszínű karszalagokat a holland “One Love” kampány támogatására viselték volna, amelynek célja, hogy “felszólaljon a diszkrimináció minden formája ellen”.

Kompromisszumként a FIFA beleegyezett abba, hogy a csapatkapitányok már a csoportkör kezdetétől viselhessenek “No Discrimination” karszalagot.

A FIFA azzal érvelt, hogy szabályai szerint a csapatkapitányoknak a szervezet által biztosított karszalagot kell viselniük.

A FIFA döntése, miszerint a 2022-es világbajnokságot Katarban rendezik meg, az olajban gazdag állam emberi jogi helyzetével kapcsolatos aggályok miatt heves vizsgálat és kritika tárgyát képezte. A döntést, hogy Katart választották házigazdának, a labdarúgást irányító globális szervezetnél elharapózott korrupció, többek között a megvesztegetéssel kapcsolatos vádak eredményeként értékelték. Gianni Infantino, a FIFA elnöke szombaton megpróbálta megvédeni a házigazda ország politikáját. Infantino azt mondta, hogy “200%-ban ő irányítja” az eseményt, és visszautasította azokat a feltételezéseket, hogy a katari tisztviselők kezükbe vették volna az egész esemény szervezésének és lebonyolításának menetét.

Infantino elutasította az LMBTQ szurkolók biztonságával kapcsolatos aggodalmakat egy olyan országban, ahol a homoszexualitás illegális és halállal büntethető, mondván, hogy “mindenkit szívesen látunk”. Egy bizarr megjegyzésben a FIFA-vezér azt mondta, hogy “nem vagyok afrikai, nem vagyok meleg, nem vagyok fogyatékos”, de “jól érzem magam”. Infantino ezután azt állította, hogy megérti, mit jelent a diszkrimináció, mivel ő maga is szembesült ezzel, mivel olasz bevándorlók “vörös hajú és szeplős” fiaként Svájcban nőtt fel. Azt is hozzátette: “Én is nőnek érzem magam!”.