Kijev Oroszország egyik legfontosabb iparágának megbénítását tűzte ki célul

A Brent nyersolaj határidős jegyzése pénteken nem változott, pedig a kelet-európai geopolitikai feszültségek tovább növekedtek. Ez valószínűleg nem marad így, mivel a háborús kockázatok fokozódása ellátási zavarokhoz vezethet.

Ez az egyik legnagyobb ukrán drónraj-támadás Oroszország ellen

Az ukrajnai háború kezdete óta az egyik legnagyobb drónraj-támadás az éjszakai órákban négy dél-oroszországi finomítót vett célba, és egy létesítmény megsérült – írja a Bloomberg.

Hetven drónt fogtak el és semmisítettek meg a Krím-félszigeten és a Fekete-tengeren, 43-at pedig Krasznodar térségében – közölte az orosz védelmi minisztérium. De nem közölték,  összesen hány drón vett részt a támadásban.

Az afipszkij, az ilszkij, a krasznodari és az asztrahányi finomítókat megtámadták – közölte az ukrán vezérkar később egy Facebook-bejegyzésében.

Orosz területen lévő olajfinomítókat támadtak

A krasznodari régió Szeverszkij kerületében az Afipszkij és az Ilszkij finomító található. Az olajfinomító területén lévő adminisztratív épületek sérültek meg a támadás következtében – mondta Veniamin Kondratyev helyi kormányzó a Telegramon. Az Interfax korábban arról számolt be, hogy reggelre 50 négyzetméteren (538 négyzetláb) már eloltották a tüzet, két ember megsérült.

Az ukrán hadsereg vállalta a felelősséget a drónraj-támadás miatt, mondván, hogy ők indították a drónokat az afipszkij, illszkij, krasznodari és asztraháni olajfinomítók ellen. Azt is közölték, hogy egy dél-oroszországi hírszerző központot vettek célba.

A drónok egy előkészítési és tárolási területet is célba vettek a krasznodari régióban, ami robbanások sorozatát és tüzet okozott, majd ezt detonáció követte – közölte Ukrajna.

Dróntámadások az ukrán határon túlra is elérnek

A háború kezdete után több mint két évvel Ukrajna határokon átnyúló dróntámadásokat hajt végre az orosz energiainfrastruktúra ellen. Ezzel a konfliktus tovább gyűrűzésének kockázata megnő. Kijev és nyugati támogatóinak nemtitkolt célja Oroszország egyik legfontosabb iparágának, az olajfinomításnak a megbénítása.

Az elmúlt napokban az ukrán dróntámadások több olajtárolót is megrongáltak. A múlt hónapban két másik dél-oroszországi finomító, köztük a Rosznyefty nagy fekete-tengeri Tuapse üzeme is célponttá vált.

Ukrajna miniszterelnök-helyettese, Olha Stefanishina márciusban azt mondta, hogy az oroszországi olajfinomítók katonai szempontból abszolút legitim célpontok.

Emlékezzünk vissza, hogy a Biden-kormányzat korábban már kiakadt az ukrán dróntámadások miatt Oroszországban. De leginkább annak a veszélye miatt, hogy a Brent nyersolaj ára 100 dollár/hordó alá kerül. Az elmúlt hetekben azonban Biden zöld utat adott Ukrajnának, hogy amerikai fegyverekkel támadjon – akár Oroszországon belül is.

A piacokon a Brent nyersolaj ára április eleje óta az első heti emelkedést produkálta. Az árak 85 dollár/hordó körül zárják a hetet. Az eszkalálódó konfliktusok Kelet-Európában és a Közel-Keleten magasabb háborús kockázati prémiumot tükröznek, amelyet hozzá kellene adni a Brent nyersolaj áraihoz.