Ukrajna megtiltja a kettős állampolgároknak az ország elhagyását, figyelmeztet az amerikai nagykövetség

A 2022. februári invázió óta hadiállapot uralkodik Ukrajnában. A 18 és 60 év közötti férfiak nem hagyhatják el az országot, azonban az amerikai-ukrán kettős állampolgárok eddig mentesültek a szabályok alól. 

A nemzeti törvény frissítése miatt az amerikai kettős állampolgárokat mostantól a sorozótisztek begyűjthetik, és potenciálisan a frontra küldhetik.

Ukrajna megtiltja a kettős állampolgárok távozását

A 2024. június 1-jén hatályba lépett új szabályozás többek között az amerikai-ukrán kettős állampolgárokat érinti. A szabályok értelmében a kettős állampolgársággal rendelkező ukránok többé nem hagyhatják el az országot, és besorozhatók a fegyveres erőkbe.

Az Egyesült Államok ukrajnai nagykövetsége kifejtette, hogy az ukrán jog jelenleg nem ismeri el a kettős állampolgárságot. Korábban az ebbe a csoportba tartozó személyek beléphettek Ukrajnába, majd elhagyhatták azt, ha lejelentették ukrajnai lakhelyüket és bejegyezték amerikait. Ezt a kivételt azonban június elsejével visszavonták.

Eddig ez a kiskapu lehetővé tette, hogy a hadköteles korú férfiak a kiutazási tilalom ellenére az országon kívülre utazhassanak. A kivétel azonban megszűnt. Az Egyesült Államok ukrajnai nagykövetsége kifejtette, hogy az ukrán jog jelenleg nem ismeri el a kettős állampolgárságot.

Az amerikai nagykövetség korlátozottan képes befolyásolni az ukrán törvényeket, beleértve a hadiállapot és a mozgósítási törvény ukrán állampolgárokra való alkalmazását.

– Áll az amerikai nagykövetség honlapján közzétett hivatalos közleményben.

Ezt a kijelentést sokan erős kritikával illették, mivel az amerikai állam dollár milliárdokat és modern fegyverek tömegét adja Ukrajnának. Egy év leforgása alatt az Európai Unió 85 milliárd eurót, míg az USA 67 milliárd eurót küldött a védekező országnak. A legújabb hírek szerint Biden engedélyt adott arra, hogy az amerikai fegyvereket Oroszországon belül található célpontok ellen is bevessék.

A nagykövetség szerint az amerikai-ukrán kettős állampolgárokat Ukrajnában tartózkodva kizárólag ukrán állampolgároknak tekintik. Ezért azok a jogok és kötelezettségek vonatkoznak rájuk, beleértve a katonai behívást is.

Andrij Demcsenko, az Ukrán Állami Határőrszolgálat szóvivője kifejtette, hogy a határőrök a kettős állampolgárságú ukránokat valóban helyiként kezelik, akiknek mind meg kell védeniük az országot az orosz inváziótól. Ennek értelmében egy 18 és 60 év közötti férfi sem hagyhatja el az országot.

A határon például többször is felfedeztünk olyan ukrán férfi állampolgárokat, akik az útlevél ellenőrzésnél külföldinek adták ki magukat

Mondta Demcsenko a POLITICO-nak.

Volodimir Zelenszkij elnök még idén januárban olyan törvény bevezetését emlegette, amely lehetővé tenné a kettős állampolgárságot az Ukrajnáért harcoló külföldiek számára, kivéve az Orosz Föderációból érkező állampolgároknak. Jelenleg azonban nem világos, hogy az új rendelet és a törvényjavaslat hogyan érinti az amerikai és az ukrán állampolgársággal is rendelkező személyeket.

Emberhiánnyal küzd az ukrán hadsereg, bővítik a sorozást

A háború már két éve tart és Ukrajna védelmi képességei a jelentős támogatások ellenére is csökken. A források mellett a másik legnagyobb problémát az emberhiány jelenti. Az ukrán hadseregnek félmillió új katonára lenne szüksége, ezért a kormány egyre keményebb nyomást helyez a hadköteles férfiakra.

Az önkéntesek már teljesen elfogytak, miközben az újonnan besorozottak sem vezényelhetők azonnal a frontra. Mivel azonban nincs más választás, a hadsereg már minimális kiképzés után a frontra küldi a zöldfülű újoncokat. A terepen lévő ukrán parancsnokok már felkészültek arra, hogy az új sorkatonai törvény alapján érkező katonák többsége gyenge kiképzéssel érkezik.

Voltak olyan fickók, akik azt sem tudták, hogyan kell szétszerelni és összeszerelni egy fegyvert.

Nyilatkozta a 93. gépesített dandár 28 éves zászlóaljparancsnok-helyettese a The Washington Post-nak.

Az ukrán haderő kritikus emberhiányban szenved, és egyre inkább szorul vissza, a katonák megfelelő alapkiképzésének elmulasztása pedig hangsúlyozza azt a szörnyű helyzetet, amellyel Kijev több mint két évvel Moszkva inváziója után szembesülni kényszerül.

A kétségbeesett szituációt tovább tetézi, hogy Zelenszkij a múlt hónapban aláírta azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy egyes börtönlakók a feltételes szabadlábra helyezés lehetőségéért cserébe csatlakozhassanak a hadsereghez. Ezt a taktikát egyébként az oroszok már alkalmazzák. Bár a módszer több ezer új harcost biztosíthat, de erőszakos bűnözőket is visszaenged a társadalomba.