Az USA nemzetbiztonsági okok miatt betiltott egy vírusirtót

Az amerikai kormány megtiltotta a Kaspersky szoftverek forgalmazását az Egyesült Államokban, mivel azok állításuk szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek.

A döntés háttere

Joe Biden amerikai elnök kormányzata csütörtökön bejelentette, hogy betiltja az orosz székhelyű Kaspersky kibervédelmi cég antivírus termékeinek forgalmazását az Egyesült Államokban. A döntés nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva született meg a Kereskedelmi Minisztérium közlése szerint.

A nemzetbiztonsági kockázat

A bejelentés egy hosszas vizsgálatot követően történt. A vizsgálat szerint a Kaspersky folyamatos működése az Egyesült Államokban nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Ennek oka az orosz kormány kibertámadási képességei és a Kaspersky műveleteinek irányítására vagy befolyásolására való képessége volt.

Gina Raimondo, az Egyesült Államok kereskedelmi minisztere elmondta: „Oroszország többször is bizonyította, hogy képes és hajlandó kihasználni az orosz vállalatokat, mint például a Kaspersky Lab, hogy érzékeny amerikai információkat gyűjtsön és felhasználja azokat.”

A Kaspersky reakciója

A Kaspersky az AFP-nek nyilatkozva elmondta, hogy a Kereskedelmi Minisztérium döntése a jelenlegi geopolitikai helyzeten és elméleti aggodalmakon alapul. A cég kijelentette, hogy minden jogi lehetőséget megvizsgál annak érdekében, hogy fenntartsa jelenlegi működését és kapcsolatait.

A cég közleménye szerint: „A Kaspersky nem folytat olyan tevékenységeket, amelyek veszélyeztetnék az Egyesült Államok nemzetbiztonságát. Sőt, jelentős hozzájárulást tett a különböző fenyegető szereplők jelentésében és védelmében, amelyek az amerikai érdekeket és szövetségeseiket célozták.”

Előzmények és következmények

Ez az első ilyen jellegű intézkedés, amelyet egy Donald Trump elnöksége alatt kiadott végrehajtási rendelet alapján hoztak meg. Ez a rendelet felhatalmazta a Kereskedelmi Minisztériumot arra, hogy megvizsgálja, vajon bizonyos vállalatok nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek-e.

Raimondo szerint a minisztérium intézkedései megmutatják Amerika ellenfeleinek, hogy nem haboznak cselekedni, ha technológiájuk veszélyt jelent az Egyesült Államokra és polgáraira. Bár a Kaspersky központja Moszkvában található, 31 országban van irodája. Több mint 400 millió felhasználót és 270 000 vállalati ügyfelet szolgál ki több mint 200 országban.

A Kereskedelmi Minisztérium nemcsak a Kaspersky antivírus szoftverének értékesítését tiltotta be, hanem három, a vállalathoz kapcsolódó entitást is felvett a nemzetbiztonsági aggályokat jelentő cégek listájára. Ezek az entitások együttműködtek az orosz katonai és hírszerzési hatóságokkal az orosz kormány kiberhírszerzési céljainak támogatása érdekében.

A minisztérium erősen ajánlja a felhasználóknak, hogy váltsanak új szolgáltatókra. Bár döntésük nem tiltja meg a szoftverek használatát, ha azt választják. A Kaspersky bizonyos műveleteit folytathatja az Egyesült Államokban, beleértve az antivírus frissítések biztosítását is, egészen szeptember 29-ig. Ez időt biztosít az amerikai fogyasztók és vállalkozások számára az alternatívák megtalálására.