Útmutató az alapos részvényvásárláshoz

Megtakarítási rátánk növelése rendkívül fontos annak érdekében, hogy a későbbiekben gondtalanul hozhassunk meg kényelmi döntéseket, és elkerülhessük a nehezebb időket. Az úgynevezett spórolás azonban nem merül ki abban, hogy a párnahuzatunkban gyűjtögetünk. A digitalizációnak hála már néhány kattintással regisztrálhatunk tőzsdére, hogy megtakarításainkat megfelelő módon kamatoztathassuk.

A részvényvásárlás hosszú távon képes magas hozamot és osztalékot biztosítani, védenek az infláció ellen és tulajdonosi jogokat biztosítanak, ugyanakkor érdemes alaposan utánajárni, hogyan is érdemes részvényekbe fektetni.

A kezdeti utánajárás

A részvényekbe való befektetés magába foglalja a tőzsdén jegyzett társaságok részvényeinek megvásárlását tőkenövekedés és/vagy osztalékszerzés céljából. Hosszú távon a részvények átlagosan 10%-os növekedésre képesek, ugyanakkor a befektetés kockázatokkal jár, a volatilitás és tőkevesztés kezelésének megtanulása pedig kulcsfontosságú lehet.

Mielőtt belevágunk a részvénybefektetésbe, rendkívül fontos meghatározni a célokat és az időtávot, melyre lekötjük megtakarításunkat. A rövid távú nyereség vagy hosszú távú vagyonépítés adott kockázati szint mellett kifizetődő lehet, ugyanakkor az egyéni preferenciák szerint kell megválasztanunk stratégiánkat. A kockázati tolerancia olyan tényezőktől függ, mint az életkor, pénzügyi helyzet és a befektetési célok.

DYOR, azaz végezd el saját kutatásodat!

Az alapos kutatás alapvető fontosságú megalapozott befektetési döntések meghozatalához. A tőzsdei elemzés alapjainak megértéséhez fontos a fundamentális és technikai elemzés elsajátítása és a különböző platformok eszközeinek megismerése. A kutatást követően érdemes összeállítani egy jól diverzifikált portfóliót, mely több iparágra és eszközosztályra is kiterjed, ezzel pedig csökkenti a kockázatot.

Érdemes különböző oldalakat és elemzőket követni, azonban nem szabad kész tényként kezelni az általuk közzétett tippeket és elemzéseket. Kiindulási alapnak tökéletes egy ismert befektető portfóliójának a monitorozása, viszont saját portfóliónk összeállításakor figyelembe kell venni saját preferenciáinkat.

Az aktív kereskedés és passzív vagyonépítés két sarkalatos pontja a tőzsdézésnek, ugyanakkor az elmúlt évtizedekben a passzívan kezelt alapok, mint például az S&P 500 ETF-ek, jelentősen túlteljesítették az aktívan kezelt alapokat, ahol az alapkezelők napról napra egyensúlyozzák ki portfólióikat.

Költségvetési terv

Mindenki saját preferenciák szerint gazdálkodik, nem szabad, hogy a mohóság eluralkodjon a racionális gondolkodáson. Érdemes mindig akkora pénzállományt elkülöníteni a befektetésekre, amit tudunk nélkülözni akkor is, ha esetleges tőkevesztés következik be.

A költségvetési terv megfelelő beállítása mellett érdemes 10-15%-os szabad pénzállományt fenntartani arra az esetre, ha valami rendkívüli lehetőség jönne szembe, vagy a hosszú távra kinézett eszközeink egy korrekciót követően leértékelődnek. Ezzel képesek lehetünk átlagárunkat csökkenteni, viszont türelemmel kell lenni, és nem szabad hagyni, hogy a pánik eluralkodjon rajtunk.

Amennyiben a portfólió egyik vagy másik irányba eltolódna, esetleges egyes eszközök fel- vagy leértékelődnének, érdemes portfóliónkat kiegyensúlyozni, hogy ne függjünk túlságosan egy-egy eszköztől. A piac monitorozása rendkívül fontos, a tanulás és tájékozódás elengedhetetlen. Ehhez megfelelő eszközökre is szert kell tennünk.

Kilépési stratégia

Mindig érdemes konzultálni olyanokkal, akik tájékozottak a befektetésekben, mivel egyedül sokkal nehezebb érvényesülni. A kilépési stratégia megválasztása elengedhetetlen ahhoz, hogy sikeresek legyünk. Az adóhatékony befektetési stratégiák országonként és régiónként eltérnek, érdemes saját adózási struktúránk alapján cselekedni, és ismereteinket frissíteni.

A részvényekbe történő befektetés csak akkor lehet igazán kifizetődő, ha gondos tervezés és kutatás után fegyelmezetten végre tudod hajtani a stratégiádat. Ne felejtsd el felmérni kockázattűrő képességedet, támassz magad elé reális elvárásokat és maradj türelmes!