Valóban vételi jelet ad a negatív finanszírozási ráta?

Egyre több Twitteres kereskedő hivatkozik úgy a negatív finanszírozási rátára a kriptopénz piacon, hogy az jó beszállási jelet mutat. De vajon az adatok is ezt mutatják? 

A lejárat nélküli határidős szerződések (perpetual contracts) esetén a finanszírozási ráta mutatja meg, hogy a piacon éppen vételi vagy eladási pozíciót vesznek fel többen tőkeáttétellel. A finanszírozási rátát mindig a long és short pozíciók tulajdonosai fizetik egymásnak. Amennyiben a vételi (long) megbízások több tőkeáttételt kívánnak, akkor a finanszírozási ráta pozitív, ekkor ők fizetnek a shortosoknak. Fordított esetben pedig, amikor több a tőkeáttételes eladási megbízás (short), akkor a finanszírozási ráta negatív lesz.

Az elmúlt 37 napban a finanszírozási ráta végig negatív volt, ami azt mutatja, nem igazán van vételi kedv jelenleg a piacon május közepe óta. Korábban a finanszírozási ráta 0 és 2% között mozgott, szinte nem is telt el egy-két napnál több a negatív tartományban, hogy vissza ne tért volna a mutató középre. Ha viszont megnézzük a 2020-as évet, akkor már nagyon is ismerős a jelenlegi helyzet.

Bitmex funding rate

 

Heti szinten nézve szinte végig, márciustól-novemberig negatív volt a finanszírozási ráta a BitMEX kereskedési platformon. Azaz sokkal több volt a nagy tőkeáttételt igénylő eladási megbízás, mint a vételi pozíció. Mindeközben azonban azt nem mondhatjuk, hogy márciustól novemberig esett a bitcoin árfolyama. Sőt. A finanszírozási ráta tehát önmagában nem kezelhető indikátorként a piac működésére vonatkozóan.

Finanszírozási ráta helyett bázis ráta

Az elemzők szerint azonban jól kombinálható a határidős szerződések bázis rátájával, hogy indikációt kapjunk a jövőbeli mozgásokról. A futures pozíciók bázis rátája azt mutatja meg, hogy mekkora a különbség az azonnali (spot) és a határidős (futures) piacon tapasztalt árfolyam között. Amikor a határidős piacon prémium van, tehát meghaladja a jelenlegi spot piac árait, akkor kellő bizalom van a kereskedőkben az emelkedő trend folytatásában. Jelenleg azonban a bázis 0% körül mozog azt mutatva, hogy egyelőre továbbra is bizonytalan a trend alakulása a továbbiakra nézve.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük