Vége lenne a medve piacnak? – Bitcoin technikai elemzés

Szép pénteket mindenkinek! Alapvetően 2018 a korrekció éve volt, a Bitcoin és a legtöbb kriptovaluta 80 vagy akár 90%-os csökkenésen van túl. A napokban viszont több kriptovaluta és a Bitcoin ára is az alap medve trenddel ellentétes mozgást, közel 30%-os emelkedést produkált. A CryptoFalka csapatával néztük meg, hogy milyen következtetéseket lehet ebből a mozgásból levonni.

Az előző részek tartalmából:

Az év egyik legfontosabb támaszának, a 6150 dolláros támasznak a novemberi letörése után a Bitcoin tovább folytatta az év elején megkezdett medve trendjét. A technikai elemzés egyik legfontosabb szabálya, hogy amíg az alap trendünk medve, nem célszerű aljakra spekulálni és “beállni a hulló kések alá”. Nem a legolcsóbb áron szeretne beszállni egy jó trader, hanem a legoptimálisabb időben! Ugyanis a hozam/rizikó arány csak így maximalizálható!

A napos nézeten ábrázolt 10 napos exponenciális mozgó átlag (napi 10 EMA) volt az az alap indikátor mely segítségével könnyen lelehetett követni a csökkenő trendünket. Ahányszor próbálkozott az ár egy kitöréssel a 10 EMA folyamatosan ellenállásként funkcionált.

Ez alapján elég egyszerű volt a képlet. Amíg nem sikerül a BTC-nek a napi 10 EMA fölött zárnia egyértelmű csökkenő, medve trenden vagyunk.

December 17-én azonban sikerült a Bitcoinnak a napi 10-es EMA felett zárni, amire közel 40 napja nem volt példa. Ennek margójára nézzük meg a Technikai elemző CryptoFalkával, hogy mire is lehet számítani a továbbiakban.

BTCUSD – 1d – Hosszú távú technikai elemzés ( Napok-hetek )

Általában a napos nézet az, amit először megnézünk egy charton, ez segít megadni az alapvető hosszú távú trendet. A Bitcoinnál is ezt tekintettük legfontosabbnak és vártuk a napi 10 EMA feletti zárást. Ennek bekövetkezésével lehetőség volt egy rövid távú emelkedő ciklust elkapni, ahol csak az egyszerű napi mozgó átlag segítségével laza 17%-ot lehetett elkapni.

Alapvetően két dolog, amit érdemes ilyenkor megnézni a grafikonon:

Alj és csúcspontok egymáshoz képesti helyzete. Látható, hogy az előző időszakban csökkenő csúcsokat és csökkenő aljakat sikerült produkálnunk, gyakorlatilag ez a medve trend jellegzetessége. Látható, hogy a mostani emelkedéssel még nem jutottunk el oda, hogy az előzőnél magasabb csúcspontot tudjunk kialakítani, ehhez kb 4300 feletti napi zárásra lenne szükségünk. A másik lehetőség, hogy elinduljon egy kisebb korrekció és a korábbi 3170-es aljnál magasabb aljpontot alakítsunk ki, ezzel megszakítva a medve trend kellékeit.

A másik opció, amit ilyenkor meglehet nézni az a nagy macro ciklusra behúzott Fibonacci számok. Ez segít egy egyszerű és szemléletes képet adni arról, hogy az adott micro mozgás milyen arányban áll a nagy macro trendünkkel szemben. Általában a 0,382 és 0,618-as számok azok, amelyeket komolyan szeretünk venni. Jelen esetben azt mondhatjuk, hogy amíg nem sikerül a 0,382 felett zárni addig nem jelenthető ki egyértelműen, hogy megváltozott a trendünk jellege.

Fontos kihangsúlyozni tehát, hogy egyelőre csupán a nagy macro csökkenő trenden belüli emelkedő ciklusról beszélhetünk, trendfordításról még nem biztosan! Ehhez a 0,382 feletti zárásra vagy egy emelkedő alj/csúcs kialakítására lenne szükségünk!

BTCUSD – 4h – Rövid-közép távú elemzés

A napi nézet mellett mindig fontos megnézni a rövidebb távú nézeteket, ugyanis a napokban is elég sok swing trade-re volt lehetőségünk ezen potenciális trendfolytatás időszakában. Kicsit úgy kell ezt elképzelni, mint egy anyahajót és egy motorcsónakot. A napi nézet erős, lomha nehezebben kitéríthető, míg egy rövidebb távú nézet rugalmasabb, gyorsabban reagáló.

A december 17-én elindult emelkedés teljes egészében “egészségesnek” mondható, ugyanis az ellenállásoknál meg-meg állva szép lépcsőzetesen történik az emelkedés. Ezzel betörve az Ichimoku felhőbe, majd szépen zárva is több gyertyát az felett. Ez alapvetően kellemes környezetet biztosít rövid távon, ugyanis amíg sikerül a 4 órás Ichimoku felhő támasza felett maradni addig jól néz ki a chart.

Ami szintén tetszik, hogy egy esetleges esésnél lehetőségünk lehet egy fordított fej-váll, mint potenciális trendfordító alakzat kialakítására is. Tehát 4 órás nézeten elmondható, hogy amíg nem zárunk 3500 alatt jól néz ki az ábra!

Összefoglaló:

Összességében elmondható, hogy a decemberi hónap felüdülést hozott a cryptotradereknek, lehetőség volt meglovagolni egy kisebb hullámot. Egyelőre viszont erős közömbösnek lehetne minősíteni a mostani hosszú távú állapotot. Örülünk, hogy életjelet adott a piac de hosszú távú nézeten még nem alakultak ki az emelkedő trend jellegzetességei. Ezért semmiképpen sincs még elkésve az, aki szeretett volna olcsón Bitcoint venni és nem vett. A rövidebb nézeten már picit túlvettek a mutatók és egy kisebb korrekció simán benne van a pakliban, de ez alapján elmondható, hogy amíg nem zárunk 3500 alatt 4 órás nézeten továbbra is bizakodóak lehetünk. Ha pedig sikerül kialakítani a fordított fej-váll alakzatot akkor minden esélyünk meglesz ahhoz, hogy napi nézeten is emelkedő trendről beszélhessünk. Izgalmas lesz a 2018-as év zárás is  😉

Ábrák jelölései:

Elérhetőségek:

Facebook: https://www.facebook.com/cryptofalka/
Honlap + Privát kereskedő csoport: https://www.cryptofalka.com

A CryptoFalka által szolgáltatott információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik, a megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a CryptoFalka nem vállalkozik. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval! 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük