Végre egy Bitcoin Lightning tárca, ami működik: bemutatkozik a Phoenix

A Phoenix egy Bitcoin tárca, amely elsőre nem különbözik sokban a többi kriptotárcától. Azonban ha mögé nézünk az intuitív és szépen megtervezett UX-nek, akkor felfedezzük az egyediségét. A tárca ugyanis a Bitcoin Lightning technológián fut, azaz a tranzakciók instant gyorsak és 20-30 szatosinál nem kerülnek többe!

Ha nem érdekel különösebben a technikaibb bemutató és csak ki szeretnéd próbálni, akkor itt le tudod tölteni Android telefonodra (egyelőre csak Androidra érhető el). Ha kíváncsi vagy a részletes beszámolónkra, akkor máris kezdünk!

Mit tud a Phoenix Lightning tárca?

A Phoenix tárca egy második generációs kriptotárca. Azért második, mert a tárca mögött álló csapat már felépített egy generál Bitcoin-tárcát még 2017-ben, ami azóta is Eclair Mobile néven fut. Azonban a fejlesztőcsapat úgy állt az új tárcához, hogy eldöntötték, hogy mindent a nulláról írnak újra. A tárca mögött az ACINQ fejlesztőcsapat áll, amely egy 2014-es alapítású párizsi központú Bitcoin technológiai vállalat, amelynek fő fókusza a Bitcoin skálázhatósága és e misszió köré épített termékek fejlesztése. A közösségük többi tagjával azon dolgoznak, hogy egy nyitott standard protokollt hozzanak létre a Lightning Network számára.

A Phoenix tárca egy úgynevezett non-custodial, azaz ’letétkezelés nélküli’ tárca, azaz központi szereplők nem jelentenek veszélyt a rajta tárolt bitcoinokra (más kérdés, ha elveszted a 12 szavas tárca-visszaállító kulcsod). A kulcsok sohasem hagyják el a tárcát, így még akkor is teljes biztonságban vannak a tárcában a kriptóid, ha az ACINQ egy éjszaka alatt felszívódna, vagy ha a teljes Lightning Network technológia a semmibe veszne.

Az új tárcának van pár bitcoinosoknak menő funkciója. Fussuk is át azokat gyorsan:

  • Pay-to-open (nyitott fizetés): A Phoenix automatikusan képes létrehozni instant Lightning csatornákat, még akkor is, ha nincs elég bejövő likviditásod a fizetésfogadásra.
  • Spend unconfirmed (visszaigazolás nélküli fizetés): Turbo csatornaként is ismert ez a funkció. Ez lehetővé teszi a csatornák használatát anélkül, hogy meg kellene várni a visszaigazolásokat
  • Peer backup (peer biztonsági mentés): Nincs több gond a csatornák mentésével. Csak újra kell telepíteni az alkalmazást, megadni a 12 szóból álló jelszót, és már ott is van a BTC-d.
  • Zero-reserve (zéró tartalék): Ez lehetővé teszi, hogy a bitcoinod úgy költsd el, mintha egy egyenlegen lenne az összes, még akkor is, ha azok különböző Lightning csatornákra vannak allokálva.
  • Trampoline payments: Bizalommentesen delegálhatóak a fizetési út számítások, amivel nagyon sok idő spórolható meg a hosszú útvonaltáblák szinkronizációjakor.
  • Swap (cserék): Küldj és fizess on-chain tranzakciókkal (azaz a Bitcoin blokkláncán) még akkor is, ha a Lightning-on tevékenykedsz.

Mit kell ezekért elengednünk?

A felhasználóbarát technikai funkciók mellett van azonban pár olyan dolog, amelyet fel kell áldoznunk mondjuk egy crypto.com mobiltárcához (ez egy közvetítőlink arra az esetre, ha letöltéseddel támogatni szeretnéd magadat extra tokenekkel és a BitcoinBázist) képest.

Az egyik ilyen átlagfelhasználónak fel se tűnő hátrány, hogy a Phoenix-szel csak ACINQ csomópontokhoz lehet csatlakozni. Ez lehetővé teszi, hogy módosítani lehessen a Lightning protokollt a peer-ek szintjén, miközben a Lightning Network szintjén a kompatibilitás 100%-an megmarad. Ez miatt lehetséges a nagy volumenű csatornáknak megnyitása is. Emellett mivel megbíznak a közösségükben, ezért a tárca nem kér semmilyen csatorna tartalékot a felhasználóiktól. Ez a zérótartalék tehát lehetővé teszi, hogy elköltsd a teljes egyenlegedet egy tranzakcióval úgy, hogy egyszerre több csatornád is aktív. Az egyenleged ugyanis a több különálló csatornád egységesített egyenlegeiből áll össze, és nincsenek elválasztva egymástól.

Pay-to-Open működési elv

Tételezzük fel, hogy most telepítetted a Phoenix tárcát. Az egyenleged zéró, és nincs egy csatornád sem. Hogyan kaphatod meg az első bitcoinod? Nagyon egyszerű, csak meg kell nyomnod a ’Fogadás’ (Receive) gombot, és meg is jelenik a LN fizetési kérelem.

De várjunk csak! Hogyan volt képes a küldő hozzád irányítani a tranzakciót, ha nincs is köztetek LN csatorna?

A Lightning általánosságban úgy működik, hogy a fizetések csatornákon keresztül zajlanak, amelyek lehetnek publikusak és privátok. A publikus csatornák előre be vannak jelentve a Lightning node-ok között. A privát csatornákat viszont csak a kezdeményezői tudják, és a csatorna információk hozzá vannak adva a Lightning által kiállított számlákhoz, mint útvonal tervek. A Phoenix ezeket a útvonalterveket felhasználva mondja meg a küldőnek, hogyan találja meg az útvonalat még akkor is, ha a csatornák nincsenek felállítva. A Phoenix ezt úgy tudja elérni, hogy csak az ACINQ node-okhoz van csatlakozva. Ez nagyban leegyszerűsíti az egész dolgot. A Phoenix tárca egy fake (hamis) csatornát létesít az ACINQ node és maga között, ami tartalmaz egy speciálisan képzett azonosított, és ezt adja hozzá a számlához. Mindebből a küldő semmit sem érzékel, csak felépíti az útvonalat, ami néhány node-on keresztül vezet, majd az ACINQ-hoz jut el, és onnan a fake csatornán keresztül a Phoenix tárcához.

Ha az ACINQ node megkapja a ’fizetési hagymát’ (payment onion), lehámozza azt, és látja a speciális azonosítóból, hogy továbbítania kell azt egy fake csatornán keresztül. Ez a speciális azonosító jelöli meg azt a Phoenix felhasználót is, akihez ez a csatorna tartozik.

Az ACINQ-nak már vannak létező csatornái a Phoenix tárcával, és az ACINQ ezeken keresztül továbbítja a fizetéseket. De mi történik, ha nincs csatorna ahhoz a csomóponthoz, vagy nincs elég likviditás a létező csatornákon? Itt jön képbe a Pay-to-Open megoldás.

Az ACINQ csomópontok működtetik a sémát

Az ACINQ szerver elküld egy kérést a Phoenixnek, hogy van egy függőben lévő beérkező utalása, és javasolja, hogy nyissanak egy csatornát, és keresztültolja az összeget a Phoenix tárca oldalán. Ehhez természetesen felszámol némi díjat, amely fedezi a tranzakció költségét. A Phoenix appban ekkor felugrik egy ablak, amely rákérdez, hogy egyetért-e vele vagy sem a felhasználó. Ha a felhasználó beleegyezik, akkor a Phoenix a fizetés előképét elküldi az ACINQ node-nak. Az ACINQ node ez alapján az előkép alapján lehívja az összeget a küldőtől, és ezt felhasználva egy új csatornát nyit, amelynek egyenlege a Phoenix-szel korábban megegyezett összeget tartalmazza. Kész is az egész.

Fontos kiemelni, hogy ebben a sémában, az ACINQ node a finanszírozó. Ez azt jelenti, hogy az ACINQ-nak kell fizetni a láncon belüli díjakat a tranzakció jóváírásához, ha valami miatt a csatorna hirtelen megszakad.

Ez a megoldás tehát hatékonyan kezeli a bejövő likviditási problémákat a tárca oldalán. Ahelyett, hogy előre meghatározott módon biztosítani kellene a csatorna likviditását egy fizetés fogadásához, a felhasználónak nem kell tennie semmit, és a csatornák automatikusan létrejönnek, ha szükség van rájuk.

A biztonsági mentés visszaállítása

Egy tradicionális Bitcoin tárcában a mentési folyamat végletekig egyszerű. Le kell írni egy papírra az általában 12 szavas visszaállító kifejezést, és ügyelni arra, hogy ne veszd el. A Lightning esetében ez azonban bonyolultabb, mert a biztonsági mentéseket minden egyes tranzakció után be kell frissíteni. A protokoll szempontjából még az is trükkös, hogy egy régi, nem frissített mentés visszaállítása egy átverési kísérletnek számít, és ez miatt elveszítheted a bitcoinodat (ezt az elkövetkező app frissítésekkel fixálják). A fejlesztőcsapat ezért egy új ötlettel állt elő. A Google Drive-ot használják mint távoli mentési rendszer. Feltöltik oda a csatornák titkosított verzióját minden egyes frissítés után. Ezt a megoldást már jó pár tárcatípus tudja. Reméljük a Phoenix fejlesztői találnak erre a problémára egy jobb megoldást a jövőben, hisz mégis csak meg kell bízni a Google rendszerében.

A Phoenix a statikus mentésen felül még azt is nyújtja, hogy a peer-ek tárolják le a csatornákat számunkra. A Phoenix esetében ez nem más, mint az ACINQ közössége. Ez tehát a teljes mentést még egy magasabb és biztonságosabb szintre emeli. Ha egy Phoenix felhasználó elveszti az adatait (letörli az appot, elfelejti az app feloldó linket, stb.), mindössze annyit kell tennie, hogy újratelepíti az alkalmazást, megadja a 12 szóból álló seed-et, és már működik is. A csatornák újra automatikusan beállításra kerülnek, és használhatja is a felhasználó fizetések küldésére vagy fogadására.

Vélemény a Phoenix Lightning tárcáról

A Phoenix egy másik menő funkciója, hogy lehetővé teszi a Bitcoin blokkláncon kezelt utalások küldését is egy általános Bitcoin címre is. Ezt hívják ők ’swap’ funkciónak.

Ha a tárca ugyanis észreveszi, hogy egy swap tranzakciót (Lightning ki- és beküldéskor egyaránt) kezdeményeztek, akkor 0.1% díjért cserébe, a fizetés egyenesen a normál Bitcoin címre megy. Mindezt egy alkalmazáson belül le lehet bonyolítani.

A Phoenix tárca tehát egy sok innovációt rejtő kriptotárca, amely egyszerű kezelhetőséget kínál. A felhasználónak nem kell foglalkozni a csatornák beállításával és a likviditással, on-chain és off-chain utalásokra is képes, és az egyenleget is összevontan kezeli. Így kitűnő választás lehet minden kezdő kriptofelhasználónak, aki a Bitcoin utalásaikat egyszerűen, gyorsan és olcsón akarja menedzselni a Lightning Network-ön keresztül. Egy nagy hátránya van még, hogy még mindig csak Android verziója érhető el, az Apple fanoknak még várni kell a megjelenésre.

A Phoenix-nek van egy hivatalos Telegram csatornája is angolul (https://t.me/phoenix_wallet), ahol ha netán problémád akadna, a fejlesztők vagy a közösség tagjai válaszolnak a kérdéseidre.

Fontos megemlíteni, hogy a Lightning hálózati alkalmazások kezdetlegessége miatt nem ajánlott óriási vagyonokat tartani Lightning csatornákon, szóval ez a tanács vonatkozik a Phoenix tárcára is, de ha kisebb, pár tízezer forintnyi összegeket akarsz küldözgetni bitcoinban szuper olcsón és azonnali teljesítéssel, akkor a Phoenix egy nagyon ajánlott felhasználóbarát mobiltárca.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük