Venni vagy eladni: a mainnet rajtok hatása a kriptovaluták árára

A kriptovaluták árfolyamára az esetek többségében nagy hatással vannak a különböző kriptocégek bejelentései. Ez persze a hagyományos tőzsdékre is igaz az óriásvállalatok bejelentéseivel kapcsolatban. Egy digitális valuta pályafutásának során a mainnet rajt, azaz a blokklánc hálózat indulása, a jelentősebb események közé tartozik, ezért természetesen a valuta árfolyamára is kihatással van. De vajon milyen módon?

Bejelentések és kereskedési stratégia

Az internet világában nap mint nap hírek ezreinek vagyunk kitéve. Nincs ez másképp a kriptovalutákkal kapcsolatban sem. Ami a digitális fizetőeszközök közösségi média fiókjait illeti, vannak olyan bejelentések, amelyek, ha ügyesek vagyunk, szép kis profitot generálhatnak számunkra. Sokféle bejelentés létezik, amelyek hatással lehetnek egy adott kriptovaluta árfolyamára, ezért, ha egy kereskedő profitálni szeretne egy adott hírből, folyamatosan követnie kell a megfelelő forrásokat.

Ha néhány példával szeretnénk szemléltetni az árfolyamot formáló jelentősebb eseményeket, talán a következőket emelhetnénk ki: egy nagyobb kriptotőzsdére való felkerülés, partnerség egy világhírű óriáscéggel, mainnet rajt vagy tesztnet indítása, technikai újítások stb. Kereskedési szempontból, a legnagyobb gond a bejelentések többségével az, hogy amikor már Twitteren olvassuk, már késő hasznot húzni belőlük. A mainnet indítása azonban kivételt képez, hiszen magát az indítást már néhány héttel korábban be szokták jelenteni. Ez számos lehetőséget nyújt az árfolyamra vonatkozó spekulációra, amit sokan előszeretettel ki is használnak.

A mainnet rajtok negatív hatása az árfolyamra

Egy pár nappal ezelőtt Mediumon megosztott cikkben néhányan a mainnet rajtok és az árfolyamok közötti korrelációt vizsgálták. Azok számára, akik már több éve követik a kriptovaluták árfolyamát talán nem lesz meglepő az eredmény.

Az első dolog, amit megvizsgáltak a következő: ha a mainnet start előtt néhány nappal vásárlunk az adott valutából, majd a mainnet indításának napján eladjuk, a realizált profit átlagban 1.9% körül mozgott. Ebből persze senki sem fog meggazdagodni.

A kutatás másik fele viszont már érdekesebb eredményeket mutatott. A mainnet indítása után, a vizsgált kriptovaluták ára átlagosan 8 százalékot csökkent 7 nap leforgása alatt. Ha ezt megfűszerezzük egy kis margin kereskedéssel és shortolással, akkor szép kis profitra tehetünk szert. De vajon miért okoz egy ilyen jelentős esemény ekkora árcsökkenést? A válasz valószínűleg a kriptovaluta kereskedőkre jellemző fokozott spekulatív kereskedési taktikában rejlik. A tapasztalatlan kereskedők az ilyen események után sokszor hatalmas ugrásra számítanak, azonban amikor a mainnet indítása után ez nem következik be, hamar kiszállnak. A tapasztalt kereskedők ezzel szemben már az indítás előtt eladják az adott valutát, előidézve ezzel az árcsökkenést kiváltó dominó effektust. Így vagy úgy, az ár növekedésének kevés esélye marad.

Soha ne essünk abba a hibába, hogy túlértékeljük az általunk követett kriptovalutákra vonatkozó bejelentéseket. Mindig próbáljunk objektívek maradni, és ne hagyjuk, hogy a pénztárcánk szenvedje el a bejelentéseket követő hype okozta torz elvárásokat.

Tudtad? A BitcoinBázison nyomon követheted a napi árváltozásokat. Jelenleg a bitcoin, ether, ripple, bitcoin cash, cardano, litecoin, dash, monero, EOS és BAT token árfolyam változását, releváns híreit gyűjtöttük egy oldalra. A lista folyamatosan bővül!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.