Vér tapad az Apple termékek alapanyagához

A Kongói Demokratikus Köztársaság (KDK) azt állítja, hogy az Apple kelet-kongói konfliktusövezetekből szerzi be az ásványokat.

Az Apple alapanyagok kétes forrásból származnak?

A Kongói Demokratikus Köztársaság nemzetközi ügyvédei, az Amsterdam & Partners vizsgálja azokat az állításokat, amelyek szerint a Kongóban bányászott ásványokat Ruandán, Ugandán és Burundin keresztül csempészik át más országokba.

Az Apple vezérigazgatójának, Tim Cooknak küldött áprilisi értesítésben az ügyvédek aggodalmakat fogalmaztak meg a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén áthúzódó ellátási lánccal kapcsolatban. Azt állítják, hogy fegyveres csoportok által ellenőrzött ásványokat bányásznak, köztük ónt, tantált, volfrámot és aranyat, és azokat a szomszédos országokon át csempészik, például Ruandán és Ugandán keresztül más országokba.

Ezek az ásványok pedig véletlenül bekerülhetnek az Apple termékekbe.

“Minden eddiginél sürgetőbb, hogy az Apple valódi válaszokat adjon az általunk felvetett nagyon komoly kérdésekre, miközben jogi lehetőségeinket értékeljük” – mondta Robert Amsterdam kongói ügyvéd.

Több újság is felvette a kapcsolatot az Apple-lel, hogy kommentálja ezt a jelentést.

“A válasz hiánya annak implicit beismerése, hogy az Apple-nek feltett kérdések relevánsak voltak” – tette hozzá William Bourdon, az ország másik ügyvédje.

Miért fontos mindez?

Az ügyvédek olyan személyek visszaélésszerű vallomásait idézik, akik korábban az Apple kongói ellátási lánc ellenőrzési programjában dolgoztak. Ezek a bejelentők azt állítják, van ok az aggodalomra az ellátási láncban megjelenő „véres ásványok” miatt.

Egy tavalyi jelentésében az Apple kijelentette, hogy az összes, 2023-ban gyártott Apple-termék ellátási láncában részt vevő olvasztók és finomítók 100%-a azonosított, ismert. Azaz a bányászott ón, tantál és volfrám ásványok a konfliktusoktól független régióból származnak – áll a harmadik fél által végzett auditban.

2021-ben az Egyesült Államok hivatalos adatai azt mutatták, hogy Ruanda a világ tantálkészletének 15%-át biztosította. Annak ellenére, hogy az ország csak szerény mennyiségben állít elő ilyen ásványt a bányáiból.

Ráadásul az Egyesült Államok a kitermeltnél több tantált vásárolt Ruandából. Teljes importjának 36%-át adja Ruanda, ami a legmagasabb a globális termelők között. Míg Kongóból mindössze 7%-ot importál.

Állandó a fegyveres konfliktus a régióban a bányászat ellenőrzéséért

A Kongói Demokratikus Köztársaság keleti régióját súlyos fegyveres konfliktus sújtja a kormányerők és a különböző lázadó csoportok, köztük az M23-as csoport lázadói között. A harcok nagy része a bányászat ellenőrzése és a “3T” ásványok – ón, volfrám és tantál – és arany ellátása körül forog. A Coltan, az érc, amelyből a tantált állítják elő, kritikus fontosságú az okostelefonok és más elektronikai cikkek gyártásában.

Annak ellenére, hogy az Apple folyamatosan állítja, hogy elkötelezett az etikus beszerzés mellett, az Amsterdam & Partners rámutat, hogy ezek nem alapulnak ellenőrizhető bizonyítékokon.

“Bár az Apple megerősítette, hogy ellenőrzi a termékei gyártásához felhasznált ásványok eredetét, ezek az állítások úgy tűnik, hogy nem konkrét, ellenőrizhető bizonyítékokon alapulnak” – olvasható a közleményükben.

A cég azt javasolta, hogy az Apple azon állítása, miszerint Ruandából szerzi be anyagait, kétséges. Mivel ebben a kelet-afrikai országban korlátozott a 3T anyagok bányászata.