Tömegek állnak sorba aranyért ebben az országban

Ha hinni lehet a helyi sajtónak, akkor több vietnami állami banknál komoly várakozás alakult ki, ahogy az emberek aranyrudakat szeretnének vásárolni. Elsősorban a nagyvárosokban tapasztalt jelenségről van szó, főleg Hanoiban és Ho Si Minh-városban. A nemesfém vásárlása iránti érdeklődés megugrása mögött a jelek szerint a bankok által a lakossági befektetőknek kínált alacsonyabb árak állnak. Ez összhangban van a Vietnami Központi Bank azon célkitűzésével, hogy a vietnami aranyárakat a világpiaci árakhoz igazítsa.

Az arany ára emelkedik, így sokak jó lehetőséget látnak benne Vietnámban (is)

A sok tucat várakozó befektető célja az volt, hogy vietnami állami bankok, így a Saigon Jewelry Company (SJC), az Agribank, a Vietcombank, a BIDV és a Vietinbank közvetlen aranyértékesítését kihasználják. Az aranyláz akkor indult meg, amikor a központi bank bejelentette, hogy közvetlenül ezeknek a bankoknak ad el aranyat, hogy azok aztán az átlagembereknek is értékesíthessék. Ez a lépés várhatóan csökkenti a vietnami aranyárakat, amelyek a közelmúltban történelmi csúcsokat értek el a külföldi árakhoz képest. Egy tael (37,5 gramm) arany ára a múlt hónapban elérte a 3620 dollárt Vietnamban. Azóta viszont az árak 3100 dollár környékére estek vissza, és a bankok minden taelt a piaci árakhoz képest további 1,2%-os kedvezménnyel adhatnak el.

A komoly sorok és a várakozás mindenesetre felkeltette a központi bank figyelmét is az országban és vizsgálatot is kezdtek. Azt gyanítják, hogy akár bűnözői körök is érintettek lehetnek a felvásárlási lázban. Viszont a helyi sajtó arról ír, hogy a vietnami dong értékvesztése is állhat az emberekek aranyláza mögött. Ezt erősítették meg a sorban állók is, akik szerint az arany jó értékmegőrző lehet számukra. Taelre átvetítve az összehasonlítás miatt, aktuálisan az Egyesült Államokban 2800 dollár körül van egy taelnyi arany ára. De mindenki áremelkedésre számít, tekintve, hogy a geopolitikai helyzet instabil és a központi bankok szeretnénk növelni tartalékaikat. Az elemzők kifejezetten nagy jóslatokat tesznek, hogy meddig érhet majd az arany áremelkedése, de az biztos, hogy Vietnámban most sokan meglátták a lehetőséget.