Vigyázat: a hackerek a ChatGPT segítségével lopják el személyes adatainkat

Nemrégiben kiderült, hogy hackerek a ChatGPT Google Chrome bővítményén keresztül könnyűszerrel megszerezhetik bárki helyreállítási kifejezését. Ily módon az illetéktelenek személyes adataink mellett akár kriptoeszközeinket is meglovasíthatják, komoly anyagi kárt okozva ezzel.

A Meta Platforms vállalat sikeresen megsemmisített 10 rosszindulató szoftvert, amelyeket a szélhámosok hamis ChatGPT szolgáltatásokon és megtévesztő böngészőbővítményeken keresztül terjesztettek.

A közösségi médiacég 1 000 olyan félrevezető linket és bővítményt vett számba, amelyekről úgy véli, hogy hackerek hozták létre, meglovagolva az aktuális AI-őrületet.

A ChatGPT az emberek ellen fordul?

A támadók a vírusokat olyan első ránézésre ártalmatlan linkek, mobilalkalmazások és bővítmények közé rejtik, amelyek a hivatalos alkalmazásboltokban is elérhetőek. Emellett pedig az éppen felkapott trendeket meglovagolva szereznek egyre több és több kattintást, valamint letöltést.

Az elővigyázatosság kedvéért jó észben tartani, hogy a ChatGPT csak és kizárólag webes felületen működik. Nem tartozik hozzá semmiféle applikáció vagy telepíthető bővítmény.

A hackerek, miután a Meta további ágazati szereplőkkel karöltve leleplezte a ChatGPT-t övező kóklerséget, átpártoltak a Google Bard AI eszközhöz.

Az ügy súlyosságát bizonyítja, hogy az Europol is figyelmeztette a lakosságot arra, hogy a hackerek a ChatGPT segítségével adathalász e-maileket küldhetnek nekik, hatósági szerveknek kiadva magukat.

Sajnos a mesterséges intelligencia fejlődése nem csak pozitív innovációkat eredményez s ez a kriptoszektorban is érezhető. A ChatGPT népszerűségének növekedésével a pump and dump átverések száma is jócskán megugrott.

A kriptocsalások következtében a 2022-es év során összesen nagyjából 3 milliárd dollárnak kelt lába. A közelmúltban például a MetaMask kriptotárca felhasználói is egy átverés áldozatául estek, amikor is egy adathalász weboldalon keresztül kinyerték helyreállítási kifejezéseiket.

A Crypto.com kriptotőzsde, a bűncselekmények megfékezése érdekében, létrehozott egy AI asszisztenst, amit Amy névre keresztelt el. Az eszköz célja, hogy segítse az ügyfelek informálódását a piaci történésekkel kapcsolatban. Továbbá, általa a múltbeli eseményeket és árfolyamokat is áttekinthetik.

Míg Elon Musk ellenzi a mesterséges intelligencián alapuló szoftverek fejlesztését -miközben saját maga is egy chatbot létrehozásán ügyködik-, addig Brian Armstrong teljes mellszélességgel támogatja azt.