A világ legnagyobb genomja: Hogyan előzte meg egy apró páfrány az emberi DNS-t?

Egy apró páfrány a világ legnagyobb genomjával büszkélkedhet, meghaladva az emberi DNS hosszát. A Tmesipteris oblanceolata nevű páfrány genetikai anyaga lenyűgöző, és a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült.

Az új rekorder páfrány

A csendes-óceáni Új-Kaledóniában és néhány szomszédos szigeten található Tmesipteris oblanceolata páfrányfajta egy ősi növénycsoporthoz tartozik, amely már jóval a dinoszauruszok előtt létezett. Ennek a páfránynak a genomja körülbelül 328 láb hosszú lenne, ha kibogozódna. Ez magasabb lenne, mint a Big Ben tornya és a Szabadság-szobor. Ez az adat csak egyetlen sejtből származó DNS-re vonatkozik.

A páfrány genomja 50-szer hosszabb, mint az emberé

Ez a páfrány három Guinness Világrekorddal büszkélkedhet: a legnagyobb növényi genom, a legnagyobb genom és a legnagyobb páfránygenom kategóriában. Az emberi DNS hossza egy sejtben mindössze 2 méter, míg a páfrány genomja ennél 50-szer hosszabb.

„Az a tény, hogy ez az ártalmatlannak tűnő páfrány 50-szer több DNS-t tartalmaz, mint az ember, alázattal emlékeztet minket arra, hogy mennyi mindent nem tudunk még a növényvilágról. A rekorderek nem mindig a leglátványosabbak kívülről,” mondta Adam Millward, a Guinness World Records képviselője.

A Tmesipteris ősei megelőzték a dinoszauruszokat

A londoni Kew Királyi Botanikus Kertek és a barcelonai Institut Botànic de Barcelona (IBB-CSIC) kutatói nemrégiben sikeresen kivonták a Tmesipteris oblanceolata genetikai anyagát, és bemutatták az új rekorder genomot.

„A Tmesipteris egy egyedülálló és lenyűgöző kis páfrány nemzetség, amelynek ősei körülbelül 350 millió évvel ezelőtt fejlődtek ki – jóval a dinoszauruszok megjelenése előtt,” mondta Dr. Jaume Pellicer, az evolúciós biológia kutatója.

A kutatók mintákat gyűjtöttek, majd több ezer sejt magjait izolálták és festették meg. Ezután megmérték a DNS-hez kötődött festék mennyiségét, hogy meghatározzák a genom méretét. Az elemzés kimutatta, hogy a T. oblanceolata genom mérete 160,45 Gbp, ami körülbelül 7%-kal nagyobb, mint a korábbi rekorderé, a Paris japonica-é (148,89 Gbp).

„A korábbi kutatásaink alapján sejtettük, hogy óriási genomok léteznek a Tmesipteris-ben. Azonban felfedezni a legnagyobb genomot nem csak egy tudományos felfedezés, hanem egy majdnem tizennégy éves utazás eredménye a növényi genomok végtelen összetettségében és sokféleségében,” mondta Pellicer.