A világ legnagyobb hadseregei 2024-ben

Bár az Egyesült Államok katonai erejét tekintve a világ legnagyobb hatalmának számít, a személyi állomány tekintetében nem rendelkezik a legnagyobb hadsereggel.

Vietnam, India és Dél-Korea rendelkezik a legnagyobb hadsereggel

Kína rendelkezik a legnagyobb állandó hadsereggel, több mint 2 millió aktív személyzettel. Az elmúlt évtizedek növekvő védelmi kiadásai miatt az ország a harmadik helyen áll a harckocsik számában és a második helyen az üzemelő repülőgép-hordozók számában.

Ha azonban a tartalékos személyzetet is beleszámítjuk, Kína hadereje kisebbnek bizonyul Vietnam, India, Dél-Korea és Oroszország haderejénél.

Vietnam erői 600 000 aktív személyzetet és több mint 5 millió tartalékost tartalmaznak. Ennek az az oka, hogy Vietnam, valamint olyan országok, mint Dél-Korea és Izrael, állandóan fiatal felnőttekre vonatkozó sorozási politikát folytat.

Érdekes módon a 2022-es orosz invázió Ukrajna ellen óriási növekedést eredményezett az ukrán személyzet számában. Az aktív személyzet száma 2016-ban körülbelül 170 000-ről több mint 900 000-re nőtt.

Bár nem az Egyesült Államok rendelkezik a legnagyobb hadsereggel, a világ katonai kiadásainak majdnem 40%-át teszi ki, 2022-es kiadása pedig összesen 877 milliárd dollárt tett ki.

Kína abszolút értékben a második helyen áll, és a világ katonai kiadásainak további 13%-át teszi ki, 292 milliárd dollárral.

Az alábbi grafikon, amelyet a Visual Capitalist készített, a 2024 májusáig legnagyobb katonai személyzettel rendelkező 10 országot mutatja be, beleértve az aktív és tartalékos személyzetet, valamint a félkatonai erőket. Az adatok a GlobalFirepower.com becslésein alapulnak.

legnagyobb hadsereg

Összegzés

A világ legnagyobb hadseregei nem feltétlenül a katonai kiadásokkal arányosan alakulnak. Míg az Egyesült Államok dominál a katonai kiadások terén, a személyi állomány tekintetében Vietnam, India és Dél-Korea vezet. A katonai személyzet nagysága és az országok közötti eltérések a nemzeti védelmi politikák és történelmi események eredményei, mint például az ukrán hadsereg drámai növekedése az orosz invázió következtében.