Botrány Davosban: kitálaltak az alkalmazottak a Világgazdasági Fórumról

A nőket bántalmazták és sértegették, elbocsátották őket, ha gyermeket vártak. Feketéket sértegettek és büntettek a bőrszínük miatt. A Wall Street Journal által a davosi Világgazdasági Fórum munkakörülményeiről közzétett vizsgálat, amely a fórum alapítóját, Klaus Schwabot is érinti, lesújtó.

A WEF mindent tagadott, és Yann Zopf szóvivőn keresztül azt válaszolta, hogy a cikk “félrevezető módon jellemzi szervezetünket, kultúránkat és munkatársainkat, beleértve alapítónkat is”. A manhattani székhelyű pénzügyi lap viszont azt válaszolta, hogy több mint 80 jelenlegi és korábbi alkalmazottal beszélt, valamint hivatkozott a “WEFugees” nevű WhatsApp-csoportra, amelyben több száz volt alkalmazott osztotta meg az őket ért traumákat. A lap vizsgálata szerint az alapító Schwab csak azért rúgatott ki sok 50 év feletti dolgozót, mert meg akarta fiatalítani a szervezetet. A HR-vezető, Paolo Gallo azt válaszolta, hogy ehhez teljesítményhez kötött indokokra lenne szükségük, de nem sokkal később őt magát is elbocsátották.

2017-ben egy nő elmesélte, hogy egy új startup irányításával bízták meg. Amikor azonban bejelentette, hogy terhes, felmentették a feladatai alól. “Legalább hat alkalmazottat bocsátottak el vagy büntették meg, mert gyermeket vártak.

Hat fekete bőrű alkalmazott panaszkodott diszkriminációra, Jean-Loup Denereaz menedzsert pedig azért rúgták ki, mert fekete kolléganőjéről többször azt mondta: “Mit várhatsz egy fekete nőtől?”. Roberto Bocca felsővezető a női dolgozókat lekurvázta, akik ugyan panaszt tettek, változást azonban nem történt. A cikk szerzői szerint Schwab, a davosi fórumot 1971-ben alapító német akadémikus nem válaszolt interjúkérésükre, de levelet küldött a Wall Street Journal szerkesztőjének és igazgatójának, hogy panaszkodjon a vizsgálatuk miatt. Május 21-én, e levél elküldése után az alapító bejelentette, hogy lemond a WEF ügyvezető elnöki tisztségéről, és nem ügyvezető elnökként marad a testületben.

A Világgazdasági Fórum visszautasított minden vádat. “Értékeink tükröződnek munkánkban és vállalati kultúránkban, ahol a több mint 90 országból érkező sokszínű csapataink döntő szerepet játszanak sikerünkben” – magyarázták a Wall Street Journal vizsgálatával kapcsolatban. “Az általunk felállított magas szintű normákat olyan keretrendszer támogatja, amely világos elveket, a zaklatás és diszkrimináció minden formájával szembeni zéró toleranciapolitikát, a személyzet minden tagja számára kötelező képzést, bizalmas bejelentési csatornákat és alapos vizsgálati eljárást foglal magában” – olvasható a WEF válaszában.