Vitalik Buterin: Van, amit megbántam az Ethereummal kapcsolatban

Hat év alatt az Ethereum egy garázskezdeményezésből globális elszámolási platformmá vált, ahol több milliárd dollárnyi érték mozog minden egyes nap. Önmagában nevezhető a DeFi-szektor és az NFT-piacok megálmodójának, amiknek ugyan még sokan nem látják értelmét, de attól még tény, a beléjük áramló dollármilliárd volumen magáért beszél.

De mégis mik azok a dolgok, amiket az Ethereum társalapítója, Vitalik Buterin a leginkább sajnál vagy egyenesen megbánt az Ethereum hálózat alakulását illetően?

Az egész „8 társalapítós” dolog (és a tagok megkülönböztetés nélküli kiválasztása)” – árulta el tegnap egy Twitteres kérdezz-felelek keretében.

A nyolc társalapító Buterin mellett, Mihai Alisie pókertréner, Anthony Di Iorio kanadai vállalkozó, Jeffrey Wilcke programozó, Charles Hoskinson matematikus, Amir Chetrit, aki a Colored Coins-on dolgozott, a SyNerG Music vezérigazgató Joseph Lubin és Gavin Wood informatikusok.

Hoskinsont nem kell bemutatni, a Cardano blokklánc alapítója, aminek natív tokene, az ADA az imént ütötte meg a 3 dolláros rekordárfolyamot, illetve Gavin Wood is ismert a szektorban, jelenleg a Polkadot blokkláncát építi. Mindkettő kriptográfiai hálózat top 10-es értékű blokklánc platform.

Az Ethereum indulásakor nagy vita folyt az alapítók között, hogy az Ethereum profitorientált vagy nonprofitnak kellene-e lennie. Kiderült Buterin kommentjeiből, hogy majdnem cégként regisztrálták, de szerencsére vagy nem szerencsére, soha nem írták alá az alapító okiratot. A kérdés annyira megosztotta az alapítókat, hogy az végül Charles Hoskinson távozásához vezetett.

„Az embereket szoros keretek között kis csoportokban nehezebb koordinálni, mint azt elképzeltem. Nem lehet rávenni mindenkit arra, hogy körbeüljenek, és lássák egymásban az eredendő jóságát, különösen akkor, ha hatalmas ösztönző-konfliktusok vannak”  – magyarázta tovább Buterin a társalapítói tévedését.

Technikai bakik

Az Ethereum, mint virtuális gép kialakítását illetően Buterin megjegyezte, rossz ötlet volt 256 bitessé tenni, inkább “64 bitesnek kellett volna lennie tetszőleges méretű BigInt funkcióval. A válasza a feldolgozási teljesítményre utal, mert a 64 bites rendszerek gyorsabban képesek feldolgozni az adatokat.

A lehetséges más érdeklődési területeiről is beszélt kijelentvén, ha nem foglalkozna kriptovalutával, akkor valószínűleg egy közösségi média platform kialakításán dolgozna. Kitért a digitális nomád életvitelére is, amit már évek óta művel, bár némileg lassult a mobilitása és már hónapokon keresztül egy helyen él.

Úgy érzem, hogy a tavalyi szingapúri tartózkodási időm alatt nagy mértékben megváltoztam. Érdekes volt… hogy csaknem egy évtized után először egyedül a saját gondolataimmal lehettem.

Persze nem maradhatott ki a kérdezők közül Elon Musk sem, aki a szerelemről kérdezte, amire Buterin válasza: “X AE A-12, ne bánts…” Jelentsen bármit is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.