Ennyit a magánéletről: a WiFi segítségével át lehet látni a falakon

A Carnegie Mellon Egyetem kutatói WiFi jelek segítségével képesek feltérképezni az emberi testet a falakon keresztül. A technológia a test kulcsfontosságú pontjait követi nyomon a felderítéshez, kiterjesztve a korábbi kutatásokat, amelyek a WiFi jelek felhasználásával az emberek helyének meghatározására irányultak.

A tanulmány szerzői az áttörést a magánélet védelme szempontjából hasznosnak állítják be, még akkor is, ha az emberi nyomkövetés így olcsóbb és egyszerűbb lesz.

Nem teljesen egyértelmű, hogy a WiFi jelek használata az emberi mozgás falon keresztüli követésére hogyan javítja a személyes adatvédelmet… de ezt állítja a Carnegie Mellon Egyetem új tanulmánya.

Egy nemrég közzétett dokumentumban a kutatók bővebben kifejtették a WiFi jelek alkalmazásának tanulmányát az emberi mozgás feltérképezésére, különösen gyenge fényviszonyok között, amelyek miatt más technológiák használata nem igazán előnyös. Azt írják:

“Olyan mély neurális hálózatot fejlesztettünk ki, amely a WiFi jelek fázisát és amplitúdóját 24 emberi területen belüli UV-koordinátákra térképezi fel. A tanulmány eredményei azt mutatják, hogy a modellünk képes több alany gyakori mozgásának becslésére, a képalapú megközelítésekhez hasonló teljesítménnyel, a WiFi jeleket egyedüli bemenetként felhasználva.”

Ez azonban megnyitja az utat az alacsony költségű, széles körben elérhető, falakon keresztül történő emberi nyomkövetés számára.

A költséges technológiák segítségével évek óta sikeresen térképezik fel az emberek mozgását a falakon keresztül. A Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói pedig több mint egy évtizede dolgoznak azon, hogy könnyebben lássák az embereket a falakon keresztül, akár mobiltelefon-jelek, akár WiFi segítségével. A mostani felfedezés azonban minden korábbi elképzelést felülmúl.