Zelenszkij beismerte, nincs már sok idejük az ukránoknak

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön Brüsszelben újságíróknak nyilatkozva arra hívta fel a figyelmet, nem akarják, hogy a háború évekig tartson.

“Nincs sok időnk. Sok sérültünk, halottunk van, katona és civil egyaránt. Tehát nem akarjuk, hogy ez a háború évekig tartson. Ezért el kell készítenünk a béke tervet, és le kell tennünk az asztalra a második békecsúcson.”

Ukrajna és Oroszország is befejezné a háborút – csak másképpen

Zelenszkij Ukrajna növekvő veszteségeire hivatkozva hangsúlyozta a békefolyamat szükségességét, amely véget vetne az Oroszországgal folytatott háborúnak.

Az ukrán elnök 2022 óta egy 10 pontos béketervet szorgalmaz, amely szerint Oroszország kivonulna Ukrajna 2014 előtt fennálló teljes területéről. A Kreml azonban határozottan elutasította ezt a javaslatot, és kitart amellett, hogy nem ad fel több, általa korábban annektált ukrán régiót.

Zelenszkij ennek ellenére javasolta béketervét a világ többi vezetőjének a hónap elején Svájcban tartott békecsúcson. Bár orosz tisztviselőket nem hívtak meg arra az eseményre.

Vlagyimir Putyin orosz elnök is megfogalmazott már egy potenciális békemegállapodást. Ennek értelmében Ukrajna beleegyezne a nukleáris leszerelésbe, a NATO-val szembeni semlegességbe és a Moszkva által 2014 óta annektált terület elismerésébe.

Az idő az oroszoknak kedvez

A háború előrehaladtával a Nyugat folyamatosan küzd azért, hogy fenntartsa a fegyverek áramlását Kijevbe. Ugyanakkor Ukrajna képtelen volt újonnan kiképzett katonákkal pótolni a harctéri veszteségeket.

A Kreml viszont alkalmazkodott a háborús gazdasághoz. Ma már több fiatal katona szolgál az orosz hadseregben. Ez Moszkvának határozott előnyt jelent, mivel a konfliktus állóháborúvá vált.

Míg Kijev és Moszkva szűkszavúak saját áldozataikkal kapcsolatban, a becslések szerint mindkét oldalon százezres nagyságrendűek a veszteségek. Ukrajna, hogy feltöltse sorait, a közelmúltban kibővítette a hadkötelezettségre vonatkozó törvényeit, és lecsapott a tervezetet elkerülni akarókra.

Az ukrán belügyminisztérium volt vezetője, Jurij Lucenko becslése szerint januárban meghaladta az 500 ezret a halottak vagy súlyosan megsebesült ukrán katonák száma.