1 milliárd dollárnyi Silk Road bitcoint akarnak piacra dobni

A Silk Road vagy Selyemút egy online feketepiac volt a darkweben, sokan az egyik első modern darknetes piactérnek tartják. 2011-ben indította el Ross Ulbricht. A piactér az elsők között volt, amelyik elfogadott bitcoin fizetéseket is, így közvetlenül járult hozzá a kriptovaluták népszerűsítéséhez. A piactéren rengeteg illegális dologgal lehetett kereskedni, így nem csoda, hogy elég hamar a hatóságok célkeresztjébe került. 2013. októberében állította le az FBI a piacteret és akkor tartóztatták le Ulbrichtot is.

Nagy mennyiségű Silk Road bitcoin eladásra kell számítani?

A Silk Road leállítási folyamatnak a részeként sok mindent lefoglaltak, nagy mennyiségű bitcoinnal egyetemben. Sok tízezer bitcoinról van szó, amelyet az amerikai hatóságok időről-időre részletekben piacra dobnak. Nemrégiben ismét ezt tették, több mint 50 ezer bitcoin került az Egyesült Államok bűnüldöző hatóságaihoz köthető tárcákból új címekre. Március 8-án egy részük be is került a Coinbase-re. A PeckShield blokklánc elemző szerint három részben hajtottak végre mozgatásokat. Egyrészt 9861 BTC a Coinbase-re került beküldésre, 30 ezer illetve 9 ezer BTC pedig belső mozgatásnak tűnik.

Már korábban is voltak mozgatások és értékesítések, ezek közül kiemelkedett egy még 2014-ből, amikor Tim Draper vett meg majdnem 30 ezer BTC-t a Silk Roadtól lefoglalt coinokból. Aztán 2015. októberében 50 ezer BTC-t értékesítettek a hatóságok. Sokan attól tartanak, hogy most is további több tízezer bitcoin kerül majd eladásra és ha ez így lesz, akkor annak lehet hatása az árfolyamra is. A közösségi médiumokban mindenesetre elég sok találgatás megy az ügy kapcsán, például, hogy miért most és pontosan mennyi bitcoin kerül majd be a piacra.