1 milliárd dolláros káoszt hozott a bitcoin flash crashe

Miután a héten elérte a 12 ezer dollárt, vasárnap hajnalban hirtelen összeroppant a bitcoin árfolyama.

A luxemburgi Bitstampen vasárnap reggel éppen, hogy csak átlépte a 12 ezer dolláros árfolyam szintet a bitcoin, miután 12%-ot esett hirtelen 1500 dollárt veszítve az értékéből. Az esés 10500 dollárnál állt meg, ahonnan egész gyorsan visszakorrigált az árfolyam 11200 dollárig. A hirtelen halál 1 milliárd dollár értékű pozíciót likvidált több tőzsdén egyszerre.

Az elmúlt 24 órában 72422 számlán történt pozíció likvidálás, számolt be róla a ByBt a Twitteren.  A legnagyobb megbízás, amit kiütött az árfolyam több, mint 10 millió dollárt ért és a BitMex tőzsdén történt, ami a nagy tőkeáttételes pozíciók Mekkája.

A tőkeáttétel segítségével a kereskedők nagyobb pozíciókat tudnak felvenni kevesebb tőkével. Ráadásul egyre több tőzsde ajánl extrém magas tőkeáttételt – akár 100x, 200x-szoros pozíciókat is ki lehet alakítani, amelyek már-már felérnek az egyszerű szerencsejátékkal, ha figyelembe vesszük, hogy mekkora a volatilitás általában véve is a bitcoin piacán. Ha azonban a piac szembe megy a kereskedők várakozásaival, akkor a gyors árfolyam mozgás miatt a letétfeltöltési kötelezettség elmulasztásával zárják a nyitott pozíciókat a tőzsdék.

A flash crash okát csak találgatni lehet. Elképzelhető, hogy egy bálna mozgatta meg az árfolyamot.

Az árfolyamesés következtében 20 milliárd értékű piaci kapitalizációt vesztett a bitcoin egy óra leforgása alatt. Ahogy az eseményeket kommentálta Anthony Pompliano:

A bitcoin először eléri a 12 ezer dollárt majd esik 1500 dollárt egy perc alatt. Csak erős idegzetűeknek ajánlott!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük